„Poklanjamo se sjenima onih koji su se borili za slobodu“ Obilježena 81. godišnjica čuvene Bitke na Sutjesci

„Poklanjamo se sjenima onih koji su se borili za slobodu“ Obilježena 81. godišnjica čuvene Bitke na Sutjesci

Srpski narod je uvijek bio oslobodilački, branio je svoja ognjišta i svima donosio slobodu, ali su određene zasluge koje im ne pripadaju nažalost uzimali drugi, istaknuto je danas na Tjentištu gdje je obilježena 81 godina od bitke na Sutjesci.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić istakao je da je srpski narod uvijek bio oslobodilački i da nikog nije napadao, nego je branio sebe i svoja ognjišta.

On je naveo da će Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova nastaviti da obilježava ovakve događaje.

Ministar je izrazio zadovoljstvo što se to proslavlja sa Srbijom i nada se da će tako biti u budućnosti i da će generalno zajednički voditi brigu o srpskom narodu.

Izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić rekao je da su Srbi kad god je trebalo braniti državu uvijek ustajali, jer nisu mogli da trpe teror.

– Nažalost, kada donesu slobodu onda se manje pitaju, već odlučuju oni drugi koji se na samom kraju priključe – rekao je Tomić.

Tomić je istakao da se danas na Tjentištu poklanjaju sjenima koji su branili slobodu.

Zoran Antić, državni sekretar u ministarstvu za boračka pitanja Srbije, rekao je da se nastavljaju zajedničke aktivnosti na kulturi sjećanja na velike žrtve srpskog naroda.

Osamdesetpetogodišnji Radivoje Filipović iz Beograda istakao je da dolazi na stratište predaka koji su se borili za slobodu, navodeći da je u borbi protiv okupatora izgubio dva strica.

– Sjećanje je iskonska potreba čovjeka, a onaj koji nema sjećanje ne može da ima budućnost – rekao je Filipović i istakao natčovječanski napor naroda koji je trpio razne nedaće na ovim prostorima.

Obilježavanje ovog istorijskog događaja od republičkog značaja sjećanje je na velike borbe koje su partizanske jedinice vodile protiv njemačkih trupa kojima su pomagale italijanske, bugarske i ustaško-domobranske jedinice.

Njemački naziv za ovu operaciju bio je “Švarc”, a pokrenuta je s ciljem uništenja partizanskog pokreta otpora Narodnooslobodilačke vojske.

Obilježavanje ovog istorijskih događaja od republičkog značaja organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This