„Petrović je korektan pregovarač, očuvali smo sva radnička prava“ Predsjednica sindikata o kolektivnom ugovoru u Elektroprivredi RS

„Petrović je korektan pregovarač, očuvali smo sva radnička prava“ Predsjednica sindikata o kolektivnom ugovoru u Elektroprivredi RS

Prava više od 9.000 radnika Elektroprivrede Republike Srpske i u naredne tri godine biće očuvana na istom nivou kao i do sada. Nijedno radničko pravo nije ukinuto, a očuvano je i jedinstvo sindikata.

Utvrđeno je to jedinstvenim kolektivnim ugovorom, koji su nedavno potpisali generalni direktor  Elelktroprivrede RS Luka Petrović i predsjednica Odbora sindikata radnika ERS, Koraljka Kovačević Markov.

S obzirom na to da je kolektivno pregovaranje u Srpskoj u dubokoj krizi, ovo se smatra velikim uspjehom u zaštiti prava radnika.

Koraljka Kovačević Markov za Srpskainfo kaže da je najvažnije da je novi kolektivni ugovor potpisan na vrijeme i da su njime zaštićena prava radnika u svim preduzećima holdiga.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

–   Nakon turbulentnog perioda, kroz koji smo prošli, pregovori su vođeni korektno, u skladu sa zakonom i uz međusobno uvažavanje. Generalni direktor Luka Petrović je korektan pregovarač  i postigli smo dogovor, koji štiti prava radnika i istovremeno olakšava rad poslodavcu – rekla je predsednica Odbora sindikata radnika ERS.

Ona je najavila da, nakon potpisivanja kolektivnog ugovora u Elektroprivredi RS, slijede pregovori za potpisivanje novog granskog kolektivnog ugovora u oblasti energetike.

Sindikat udruženih radnika energetike RS, koji uz zaposlene u Elektroprivredi RS, okuplja i radnike naftne industrije i Elektroprenosa, nastojaće da isposluje što bolje uslove rada u ovoj branši.

Što se tiče radnika Elektroprivrede RS, oni mogu računati da u naredne tri godine imaju siguran posao i primanja i zagarantovana ostala prava.

S obzirom na to da je stari kolektivni ugovor istekao 30. juna, predstavnici radnika i poslodavca u ovom najvećem preduzeću u Srpskoj su na vrijeme sjeli za pregovarački sto.

Pregovori su okončani 20. juna, potpisivanjem novog kolektivnog ugovora, koji na snagu stupa 11. jula.

– Naši radnici su zaštićeni, nijedno pravo koje su imali po starom kolektivnom ugovoru nije ukinuto. Najznačajnije je, ipak, da smo ostali jedinstveni kao sindikat, jer ćemo tako efikasnije zaštiti prava radnika – poručuje Koraljka Kovačević Markov.

Radnicima zaposlenim u sistemu Elektroprivrede RS zagarantovana su, između ostalog, pravo na usavršavanje u struci o trošku poslodavca, kao i prava na jubilarne nagrade, na plaćeno odsustvo radi obrazovanja i druge pogodnosti.

I plate su jasno propisane i zavise od vrste posla koji radnik obavlja, te od njegovog obrazovanja i uslova rada.

Ipak, sindikalka Koraljka Kovačević Markov kaže da se u tom dijelu kolektivni ugovor mora doraditi, jer raspon koeficijenata za obračun plata nije najbolje riješen.

-Imamo problem nakon povećanja najniže plate, ili kako se popularno kaže minimalca, jer su plate zaposlenih sa srednjom stručnom spremom gotovo izjednačene sa minimalnim platama. To, ipak, nije fer, jer treba imati na umu da ti ljudi rade složenije poslove i imaju veću odgovornost od nekvalifikovanih radnika – kaže naša sagovornica.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Generalni direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović je ranije izjavio da je kolektivni ugovor najvažniji dokument za sve radnike zaposlene u Holdingu Elektroprivreda Republike Srpske, jer im osigurava stabilnost i sigurnost u naredne tri godine.

 Elektroprivreda  RS će u tom periodu za primanja zaposlenih  obezbijediti 1,047 milijardi KM. Prava radnika u ERS su jedna od najvećih u RS, a po prosjeku primanja mi smo drugi u Srpskoj – istakao je Petrović.

A. E.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This