Pet godina Konfucijevog instituta: Petra Kočića preveli na kineski jezik

Pet godina Konfucijevog instituta: Petra Kočića preveli na kineski jezik

– Konfucijev institut Univerziteta u Banjaluci obilježio je 2023. godine pet godina postojanja, a u tom periodu uspješno su provodili program upoznavanja kineskog jezika i elemenata kineske kulture za djecu predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, studente i sve one koji su zainteresovani da uče kineski jezik i saznaju više o kineskoj kulturi, običajima i tokovima.

Potvrdila je to za „Nezavisne novine“ Liljana Stević, direktorka Konfucijevog instituta, koja je istakla da je u ovih pet godina postojanja organizovan veliki broj kurseva i radionica jezika i kulture, na kojima je prisustvovalo više od 500 učenika, studenata i građana Banjaluke.

Dodaje da su mnogi polaznici dobili i priliku da borave u Kini i tamo usavrše svoje znanje, kao i da učestvuju na takmičenju „Kineski most“.

„To je takmičenje koje organizuju Ambasada NR Kine u BiH i Konfucijev institut Univerziteta u Sarajevu, koje povezuje sve ljubitelje kineskog jezika i kulture, a preliminarno takmičenje se održava jednom godišnje u velikom broju zemalja širom svijeta. Pobjednici preliminarnog dijela imaju priliku da pokažu svoje znanje na završnom takmičenju u Pekingu. U protekloj godini je nekoliko naših polaznika ostvarilo uspjeh na ovom takmičenju, a Dajana Rakar, polaznica kursa kineskog jezika Konfucijevog instituta Unviverziteta u Banjaluci i pobjednica ovogodišnjeg ‘Kineskog mosta’ za učenike srednjih škola, primljena je na punu stipendiju na Univerzitet Xi’an Jiaotong u Kini, jednom od najboljih univerziteta u Kini, gdje će nastavu pohađati na kineskom jeziku“, priča Stevićeva.

Ističe da polaznici imaju priliku da se direktno upoznaju sa kineskim jezikom i kulturom preko izvornih govornika kineskog jezika i profesora kineskog jezika.

„Na kraju programa uvijek imaju mogućnost polaganja ispita YCT i HSK odnosno, kineskog nacionalnog standardizovanog testa kojim se određuje nivo znanja kineskog jezika nematernjih govornika, koji se jednom ili dvaput godišnje organizuju na Konfucijevom institutu Univerziteta u Banjaluci, koji je i Centar za polaganje ovog međunarodno priznatog ispita“, kazala je Stevićeva.

Kako kaže, zahvaljujući dobroj saradnji sa Vladom Republike Srpske i Ministarstvom obrazovanja i kulture, ostvarena je i uspješna saradnja sa velikim brojem osnovnih i srednjih škola, gdje je nekoliko stotina učenika imalo priliku da se upozna sa kineskim jezikom i da ga kontinuirano uči.

„Uporedo sa osnovnim i srednjim školama, Konfucijev institut uspio je, uz veliku podršku Univerziteta u Banjaluci i rektora Radoslava Gajanina, da realizuje pokretanje Studijskog programa sinologije na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci. Druga generacija studenata upisana je ove akademske godine, a njihove starije kolege su ljetos posjetili Kinu, gradove Peking i Tjenđin, prisustvovali predavanjima vodećih sinologa, obišli najznačajnije kulturne i istorijske znamenitosti te dobili nezaboravno iskustvo u  NR Kini“, kaže Stevićeva, koja je i šef Katedre za Sinologiju, i napominje da je podrška i ohrabrivanje djece i mladih u procesu učenja kineskog jezika jedan od najznačajnijih ciljeva i doprinosa Konfucijevog instituta.

„Pored aktivnosti na polju promocije kineskog jezika, ovaj institut već nekoliko godina redovno organizuje radionice i javne događaje na kojima sugrađane upoznaje sa različitim aspektima kineske kulture, poput kineske kaligrafije, umijeća rezanja papira, tradicionalnog kineskog slikarstva. Posebno interesovanje građana uvijek je izraženo za ceremoniju pripremanja kineskog čaja, kao neizostavnog dijela kineske tradicije, a zanimljivi su im i časovi taiđija, koji se redovno organizuju tokom svih ovih godina postojanja instituta, privlačeći zanimanje starije populacije, jer ih ista nalazi korisnim kako za svoje fizičko tako i za mentalno zdravlje“, objašnjava Stevićeva.

Prema njenim riječima, ništa manje nije značajan ni doprinos koji Konfucijev institut ostvaruje u povezivanju predstavnika domaćih akademskih i državnih institucija i institucija u Narodnoj Republici Kini, na polju ekonomije, kulture, obrazovanja, turizma, medicine.

„Uskoro nas očekuje niz aktivnosti vezanih za Kinesku Novu godinu, kada, sada već tradicionalno raspisujemo likovni konkurs, ovaj put za godinu Zmaja, što je posebno interesantno učenicima osnovih i srednjih šklola. Prošle godine smo imali 700 učesnika i veoma smo ponosni na odaziv. Pored toga planiran je intenzivni kurs kineskog jezika za osnovce tokom raspusta, svaki dan nakon koga će moći da se predstave na kineskom jeziku, nauče da broje i da pišu kineske znakove, što je uvod u učenje kineskog jezika. Nakon toga ostaje im znanje ili se odlučuju da nastave dalje da ga produbljuju“, objašnjava ona.

Od aktivnosti u 2024. godini izdvojila je predavanja koja će Konfucijev institut organizovati o temi kineske istorije, tačnije kineske neolitske civilizacije, namjenjeno studentima i građanima koje interesuje kineska kultura i istorija.

„Planirano je predstavljanje kineskog solarnog kalendara u februaru i promocija kineske verzije Stripovjetki. Ovo ujedno predstavlja i prvi put da se Petar Kočić prevodi na kineski jezik i u formi stripa. Pored toga i pripovjetka Mrguda je prevedena na kineski jezik u organizaciji Konfucijevog instituta“, rekla je Stevićeva.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This