Penzioneri moraju da rade i nakon odlaska u penziju

Penzioneri moraju da rade i nakon odlaska u penziju

U Republici Srpskoj iz godine u godinu raste broj zaposlenih penzionera, pa ih je u prošloj godini bilo više od osam hiljada koji i dalje rade. Provjerili smo, zašto su penzioneri primorani da rade i nakon dugo očekivanog odlaska u penziju?

Dragan Branković iz Banjaluke svoj radni vijek je proveo kao trgovac. Prije 10 godina je otišao u penziju, ali je nakon toga godinama radio, baveći se poljoprivredom.

„Ja sam radio sve do ove godine. Ove godine više neću da radim pa kolika je tolika je malo da pomognem familiji, ćerki.. Uglavnom preživi se. Male penzije.. Malo da su veće ne bi, mnogi su primorani“, kaže za  Branković.

Broj ovakvih slučajeva godinama raste, pa je prema zvaničnim evidencijama u Republici Srpskoj čak 8 hiljada 53 penzionera koji rade. Njih zapošljavaju u sektorima građevinarstva, saobraćaja, prehrambene industrije.. Penzioneri ističu da bi mnogi radili, ali zbog lošeg zdravstvenog stanja ne mogu, niti su poslodavci za takve uopšte zainteresovani.

Uz najnižu penziju od oko 300 maraka, mnogi ne mogu da izmire ni osnovne troškove, kao što su hrana, računi, preskupi lijekovi.

„Vidio sam i primjetio da te poslove i te ljude koliko su u potrebi, a onda i ove druge koji im pomažu da su i oni u potrebi, ali eto zbog nekog komadića hljeba to moraju da rade. Jednostavno u socijalnom smo haosu da se to jednostavno mora raditi“, kaže Milan Krajinović, predsjednik Sindikata penzionera Banja Luka.

Krajinović  kaže da međunarodne konvencije ne zabranjuju penzionerima da rade, ali da u Republici Srpskoj postoje brojne zloupotrebe.

„Gdje je dobar dio ljudi otišao u invalidsku penziju gdje nisu imali pun staž ali su regulisali svoj status i nastavio je dalje da radi istim tim poslom, što znači da je tu zakazala inspekcija“, kaže Krajinović.

Tako umjesto uživanja u periodu za koji su decenijama radili, hiljade penzionera je primorano da penzionerske dane provodi radeći. Zanimljivo je da najstariji zaposleni penzioner u Republici Srpskoj ima čak 95 godina.

(BN) Foto: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER/Ilustracija

CATEGORIES
Share This