Pavle Savić, čuveni fizičar i stručnjak za atome

Pavle Savić, čuveni fizičar i stručnjak za atome

Svjetski poznat naučnik postao je kad je sa Irenom Žolio-Kiri 1937. i 1938. otkrio izotope poznatih elemenata bombardovanjem atoma urana sporim neutronima.

Rezultat je bio neočekivan i epohalan – otkriveni su i elementi srednje atomske mase, a ne samo takozvani transuranski elementi kako se očekivalo, a drugi naučnici su ponavljanjem tog eksperimenta ustanovili da je bombardovanje neutronima proizvelo cijepanje jezgra atoma urana.

U Drugom svjetskom ratu bio je u pokretu otpora, a 1942. izabran je za potpredsjednika na Prvom zasjedanju AVNOJ-a. Poslije rata organizovao je Institut za nuklearne nauke u Vinči kod Beograda.

Poslije oslobođenja obavljao je razne odgovorne dužnosti. Bio je predsjednik Privrednog savjeta Srbije, član Savjeta federacije…

Bio je jedan od prvih predlagača ideje o izgradnji Instituta za nuklearne nauke u Vinči, kao i direktor Instituta za nuklearne nauke “Boris Kidrič” od 1960. do 1966. godine.

Pavle Savić bio je aktivan skoro do kraja života. Posljednji naučni rad objavio je nekoliko mjeseci prije smrti, u 85. godini. Umro je u Beogradu 1994. godine.

Srna

CATEGORIES
Share This