Patrijarh Porfirije u trodnevnoj posjeti Foči

Patrijarh Porfirije u trodnevnoj posjeti Foči

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, u nedjelju, 26. novembra, na praznik Svetog Jovana Zlatoustog,  osveštaće u Foči Hram Svetog Save, najveću crkvenu građevinu u Srpskoj i BiH.

U posljednje tri decenije, nakon posjete patrijarha Pavla 1993. i patrijarha Irineja 2012. godine, ovo je treći dolazak poglavara Srpske crkve u Foču.

Iz Crkvene opštine i Građevinskog odbora za izgradnju Hrama Svetog Save poručuju- ovo je veliki blagoslov za Mitropoliju, Foču i vjerni svetosavski narod.

Pozvali su vjernike iz Foče i okolnih opština da dođu u što većem broju.

„Ovo je zaista veliki istorijski događaj i naša generacija je Bogom blagoslovena da prisustvuje jednom takvom događaju“, kaže sekretar Građevinskog odbora,  sveštenik Ranko Kovač.

Na platou ispred Hrama Svetog Save, patrijarha Porfirija dočekaće mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa više arhijereja, sveštenstvom, monaštvom i vjernim narodom u subotu, 25. novembra, u 16,30 časova, kada će biti služena doksologija- molitva u čast visokog crkvenog velikodostojnika.

Prethodno će delegacija predvođena načelnikom opštine Milanom Vukadinovićem sačekati patrijarha Porfirija u Pauncima, na granici sa federalnom opštinom Ustikolina.

Doksologija će se to veče služiti i u Hramu svetih Vasilija Ostroškog i Petra Dabrobosanskog u krugu Bogoslovije na Velečevu, gdje će patrijarh biti smješten tokom trodnevnog boravka u Foči.

U nedelju 26. novembra, kada Crkva molitveno proslavlja Svetog Jovana Zlatoustog, patrijarha carigradskog, patrijarh srpski Porfirije služiće svetu patrijarašku liturgiju i izvršiti svečani čin velikog osvećenja Hrama Svetog Save u 9,00 časova.

Doček njegove svetosti ispred hrama je u 8,30 časova.

„U okviru svečanog čina osvećenja desiće se i trokratni obilazak oko hrama sa moštima svetitelja, koje će patrijarh da pohrani u Časnoj trpezi. Osvećenje je posebno bogosluženje u sklopu Svete liturgije, koje će naš patrijarh da obavi zajedno sa visokopreosvećenim mitropolitom i još desetak episkopa“, navodi Kovač.

U ime sveštenstva i Građevinskog odbora, Kovač je apelovao da građani tog dana smanje kretanje vozilima i oslobode parkinge jer se očekuje veliki priliv vjernika iz okolnih opština, ne samo iz BiH, već i Crne Gore i Srbije.

Trećeg dana posjete patrijarha Porfirija, u ponedjeljak, 27. novembra, planiran je obilazak Bogoslovskog i Medicinskog fakulteta, kao i zvanična posjeta opštini Foča.

Pozivnice za svečani čin osvećenja upućene su i svim strukturama crkvenih, državnih i opštinskih vlasti, pa se očekuje dolazak i visokih funkcionera i državnika.

„Ovo je jedan od najznačajnijih istorijskih događaja za Foču, zaista, na ponos svih naših građana, na ponos budućih pokoljenja. Pozivam građane da izađemo u najvećem mogućem broju, da ovaj čin prođe dostojanstveno, kako dolikuje svima nama, našim porodicama i našoj djeci, da pokažemo da smo otvoren grad i vjerujući narod, koji će na pravi način dočekati našeg patrijarha i veliki broj vladika“, poručio je načelnik opštine Milan Vukadinović.

Hram Svetog Save izgradio se prilozima vjernika uz podršku opštinskog i republičkog budžeta.

Načelnik Vukadinović ističe da su od samog početka gradnje veliki doprinos dali predsjednik Srpske Milorad Dodik i Vlada, prethodni načelnici Zdravko Krsmanović i Radisav Mašić, kao i sadašnji saziv opštinske uprave. Ispunjenje viševjekovne želje, dodao je Vukadinović, pomogao je veliki broj priložnika i privrednih kolektiva, uz nemjerljivu ulogu članova građevinskog odbora i sveštenstva.

Temelji najvećeg pravoslavnog hrama u BiH, čija površina nadmašuje 1.500 metara kvadratnih, osveštani su na Pokrov Presvete Bogorodice 2006. godine.  Hram Svetog Save pokriven je 2012, da bi bogosluženja počela 2013. godine. Ikonostas je postavljen 2019, a prethodne godine popločan je plato.

Činom velikog osvećenja, radovi u Svetosavskom hramu se ne završavaju. Ostaje da se uradi još jedan veliki posao- oslikavanje svodova hrama freskama.

Radio Foča

 

CATEGORIES
Share This