Patrijarh Porfirije služio liturgiju na praznik Oce „Vjera u Boga i povjerenje u bližnjeg osnov ljudskog života“

Patrijarh Porfirije služio liturgiju na praznik Oce „Vjera u Boga i povjerenje u bližnjeg osnov ljudskog života“

Njegova svjetost patrijarh Porfirije rekao je danas da su vjera u Boga i povjerenje u bližnjeg osnov ljudskog života.

Vjera jeste poverenje, odnos, zajednica, prožimanje između dve ličnosti. Tamo gdje postoji prožimanje između duhovnog i Božijeg, gdje slobodno i u potpunosti predajemo sebe i svoju ljubav Bogu, tu imamo povjerenje i tu je i ono što logički ne može da se opiše, što umom ne može se obuhvati i u tom smislu da se shvati – rekao je srpski patrijarh u obraćanju vjernicima u Hramu Svetog Save na Vračaru gdje je služio na današnji praznik Oce.

Patrijarh je pojasnio da vjera nije nikakva magijska formula u smislu da pojedinci deklarišu sebe kao vjernike i kažu za sebe “ja vjerujem u sve ono što piše u Jevanđelju”, ali ne otvaraju unutarnje biće da ta vjera iznutra progovori.

– Ostajući na površini vjere, nažalost, ne uspijevaju da pronađu, otkriju i prepoznaju prisustvo Božije – rekao je patrijarh.

Prema njegovim riječima, vjera i povjerenje u drugog, bližnjeg, osnov je ljudskog života, još od perioda djetinjstva i povjerenja u roditeljsku ljubav i pažnju, preko povjerenja u nastavnike i učitelje u školi, drugare drugarice u odeljenju, pa sve do kolega na poslu.

– Tamo gdje ima više međusobnog povjerenja ima i mnogo više rezultata–  naveo je srpski patrijarh, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

On je napomenuo da je Presveta Bogorodica najsvjetliji primjer vjere kao povjerenja Bogu.

– Vjera kao odricanje ne znači poricanje sebe nego znači svlačenje sa sebe gordosti, egoizma i samoljublja, svlačenje sa sebe oholog čovjeka, sebičnjaka, kako bi se rodio i pojavio u nama onaj čovjek koji se zove Ikona Božja – zaključio je Njegova svetost.

Srpska info

CATEGORIES
Share This