Ove zime gorjelo 30 dimnjaka na području Banjaluke

Ove zime gorjelo 30 dimnjaka na području Banjaluke

Banjalučki vatrogasci su 30 puta gasili požar na dimnjacima tokom ove sezone grijanja.

Prema podacima vatrogasaca, tokom ove sezone pripadnici Vatrogasne brigade imali su 30 intervencija, dok je u protekloj sezoni grijanja zabilježeno ukupno 47 intervencija na požarima u dimnjacima.

„Najčešći uzrok požara na dimnjacima jeste neredovno održavanje i neredovno čišćenje dimovodnih kanala i instalacija“, kazali su iz Vatrogasno-spasilačke brigade Banjaluka.

Kako dodaju, oni ne utvrđuje štetu nastalu u požarima i nemaju informacije o tome.

„U ovoj sezoni grijanja nije bilo požara na dimnjacima u zgradama“, istakli su oni.

Vatrogasno-spasilačka brigada svakoj intervenciji, kako kaže, pristupa profesionalno i u skladu sa svojim nadležnostima, bez obzira na to o kakvoj je vrsti požara riječ.

„Požari na klima-uređajima su veoma rijetki i nije ih bilo u proteklom periodu“, naveli su oni.

Prema mišljenjima dimnjačara, dimnjak treba redovno čistiti.

„Kada kažem redovno čistiti dimnjake, mislim na to da ih vlasnici kuća trebaju čistiti jednom godišnje“, rekao je jedan banjalučki dimnjačar.

Tokom sezone grijanja, pored požara na dimnjacima, dolazi i do požara u kontejnerima, te su banjalučki vatrogasci zbog ljudske nepažnje imali tokom tekuće sezone grijanja 91 intervenciju na gašenju požara u kontejnerima.

Podsjećamo da je prošle sezone broj ovakvih intervencija bio mnogo veći, te je bila čak 71 intervencija gašenja požara kontejnera više.

„Tokom ove sezone grijanja, tačnije 2023/24, Vatrogasna brigada imala je ukupno 91 intervenciju na gašenju požara u kontejnerima, a ljudski faktor je bio najčešći uzrok ovih požara“, kazali su oni ranije za „Nezavisne novine“.

Prema njihovim riječima, požara je bilo i u gradskim i u prigradskim zonama.

„Tokom prošle sezone grijanja Vatrogasna brigada imala je 162 intervencije na gašenju požara u kontejnerima“, istakli su oni tada.

 

CATEGORIES
Share This