Odbrana institucija ili poltronstvo: Predsjednik BORS naljutio borce i opoziciju

Odbrana institucija ili poltronstvo: Predsjednik BORS naljutio borce i opoziciju

Poziv predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske (BORS), Radana Ostojića, bivšim borcima da podrže aktuelnog predsjednika Srpske Milorada Dodika u procesu koji je protiv njega pokrenulo Tužilaštvo BiH izazvao je žestoke trzavice u toj organizaciji, saznaje Srpskainfo.

Odlično obaviješteni izvori našeg portala iz vrha BORS tvrde da Ostojićeva podrška Dodiku, kao i javne simpatije koje je predsjednik BORS iskazao prema najavljenom, a kasnije zabranjenom okupljanju pristalica politike lidera SNSD pred zgradom Suda i Tužilaštva BiH, nisu najbolje „sjele“ predstavnicima brojnih boračkih organizacija.

Izvori Srpskainfo tvrde da je Ostojićevo, kako ga nazivaju, otvoreno svrstavanje na Dodikovu stranu razljutilo brojne članove BORS, koji smatraju da ta organizacija treba da bude potpuno depolitizovana.

– Veliki broj gradskih i opštinskih boračkih organizacija u Srpskoj ne želi da se na bilo koji način svrstava na neku od političkih strana, a nije mali broj ni lokalnih organizacija BO koje vode ljudi bliski opoziciji. Zbog toga, Ostojićeve nedavne izjave pojedinim medijima kako BORS, navodno, podržava okupljanja građana u znak podrške Miloradu Dodiku, najblaže rečeno, nisu najbolje prihvaćene od strane brojnih boračkih organizacija – ističu sagovornici našeg portala.

Da je podrška aktuelnog predsjednika BORS protestima kojima se podržava Milorad Dodik postala ozbiljno političko pitanje, potvrđuje i javni poziv lidera Liste „Za pravdu i red“ Nebojše Vukanovića čelnicima BORS da smijene Ostojića sa funkcije predsjednika.

– Nakon Pantelije Đurguza i Milomira Savčića, i Radan Ostojić, aktuelni predsjednik BORS, postao je vjerni pijun, potrčko, portparol i marioneta u rukama Milorada Dodika, običan poslušnik i plaćenik koji je prodao i iznevjerio saborce. Umjesto da se bori za ispravljanje brojnih nepravdi i teškog položaja hiljada demobilisanih boraca VRS i Republike Srpske Krajine koji žive u siromaštvu, zaboravljeni i odbačeni od svih, protestuje zbog malog boračkog dodatka, invalidnina i ukidanja boračkih penzija, Ostojić organizuje skup podrške Miloradu Dodiku – objavio je Vukanović na svom blogu.

S druge strane, predsjednik BORS Radan Ostojić za Srpskainfo kaže da njegova podrška protestima u znak podrške aktuelnom predsjedniku Srpske, kako tvrdi, nema nikakve veze s politikom.

– Bez obzira ko je predsjednik Srpske, BORS u svom statutu jasno predviđa odbranu institucija Republike Srpske. Ovdje se ne radi o personalnim pitanjima. Ko god da bude na čelu Srpske, bez obzira na političku pripadnost i opredjeljenje, dužnost BORS je da podržava tu instituciju – objašnjava Ostojić.

PROLONGIRANJE SKUPŠTINE

Iako je ranije planirano da Izborna skupština BORS, na kojoj bi trebalo da se bira novi predsjednik te organizacije bude održana u septembru, izvori Srpskainfo tvrde da je vrlo moguće da ona bude prolongirana za prvu polovinu oktobra.

– Izbori novog rukovodstva u pojedinim lokalnim boračkim organizacijama još nisu završeni, tako da je moguće da bude pomjeren rok za održavanje Izborne skupštine BORS. Kako sada stvari stoje, najozbiljniji kandidati za predsjednika BORS biće aktuelni predsjednik Radan Ostojić, predsjednik BO Gradiška Milovan Gagić, te predsjednik BO Bratunac, Zoran Gvozdenović – otkrivaju naši sagovornici.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This