Od cijena maturskih haljina i putovanja se muti u glavi, roditelji pripremite ozbiljnu svotu

Od cijena maturskih haljina i putovanja se muti u glavi, roditelji pripremite ozbiljnu svotu

Maturani se uveliko spremaju da u velikom stilu završe srednjoškoslko obrazovanje. Da bi se jedan maturant spremio za najvažnije veče poslije školovanja, roditelji treba ozbiljno da se pripreme. To znači da treba da pripreme ozbiljnu sumu novca.

Potraga za maturskim haljinama traje dugo, veliki je izbor, trgovine su pune šljokica, tila, perja, bisera, cirkona. Da se jedna djevojka odluči jako je teško, ali roditelje zanima još jedna stavka, a to je svakako cijena.

Maturanti Građevinske škole, Srednjoškolskog centra “Gaudeamus” i Politehničke škole
FOTO: MIOMIR JAKOVOLJEVIĆ/RINGIER

U jednom butiku haljina cijene su raznovrsne, od 180 KM, pa do vrtoglavih 1.300 maraka. Da se djevojke najviše opredjeljuju za malo jeftiniju varijantu potvrdili su za Srpskainfo u jednom butiku.

-Djevojke se uglavnom opredjeljuju za haljine od 300 do 400 KM. Sve zavisi od modela i dodataka na haljini, ali za tu cijenu može se kupiti solidna haljina – rekla je trgovkinja.

Ako se planirate da svoju ideju pretvorite u djelo, haljinu možete i da sašijete.

– Cijena materijala je od 15 KM do 100 KM, a šivanje je oko 100 KM. Tako da haljine mogu izaći do 300 KM. Uglavnom sve zavisi od materijala i dodataka koji se stavljaju na haljinu, ali svakako je cijena haljina koja se šije jeftinija – rekla je krojačica.

maturske haljine
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Cijena materijala nije se mijenjala u odnosu na prošlu godinu. Uz svaku haljinu potrebne su i dobre štikle, uz koju će matirantkinja blistati na ovaj poseban dan. Crne, bež, crvene, roza, otvorene ili zatvorene kreću se od 50, pa do 200 maraka.

Tu troškovima za spremanje za matursko veče nije kraj. Šminkanje je od 45 KM do 80 KM, nadogradnja noktiju je uglavnom oko 50 KM, a dok se cijena frizura kreće od 30 do 50 KM.

Momci za matursko odijelo treba da izdvoje od 190 do 550 KM.  Maturanti najčešće kupuju cipele od 120 do 150 KM, a neki i od 200 KM.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Da ovo nije kraj troškova, pokazuju pune rezervacije kod fotografa. Termini su se počeli zakazivati već u februaru.

-Banski dvor, Kastel i hram u centru grada su uvijek najatraktivnije lokacije za fotografisanje maturanata i ujedno njihov najčešći izbor – rekao je za Srpskainfo jedan banjalučki fotograf.

Kada se sve izračuna, doda i oduzme, roditelji za mutursko veče trebaju pripremiti najmanje 600 maraka.

A tek cijene maturskih ekskurzija su priča za sebe. One su, nažalost, za mnoge postale luksuz. Roditelji žele da ispune želju svojoj djecu, da odu na putovanje koje će pamtiti cijeli život, pa se neki za novac snalaze kako znaju i umiju.

FOTO: GORAN SRDANOV/RINGIER
FOTO: GORAN SRDANOV/RINGIER

Provjerili smo u turističkim agencijama kolike su cijene i kakava je ponuda za ovogodišnje ekskurzije.

Za putovanje u Španiju i to 6 noćenja, roditelj treba da izdvojiti 1.050 KM. Ako želite da vam dijete posjeti neki muzej, akvarijum ili botaničku baštu, svaka aktivnost se dodatno naplaćuje po 100 ili 200 KM.

-Sva djeca na početku školske godine budu zaintresovana za srednjoškoslku ekskurziju, ali kada se približi vrijeme plaćanja, lagano svi odustaju – rekao je direktor jedne agencije.

Cijene drugih destinacija su jeftinije. Za putovanje u Grčku potrebno je od 750 do 780 KM, a tura Beč, Prag i Budimpešta košta oko 790 KM.

Na ekskurziju je moguće otići i u Italiju. Postoji jeftinija opcija od dva noćenja po cijeni od 750 do 800 KM, a ona skuplja je od 1.100 do 1.200 KM.

-U autobusu ima 55 mjesta, a ako se prijavi 45 učenika to je najbolja opcija, jer je više od pola. U jednoj srednjoj školi prijavilo se 22 učenika i ekskurzija je već teže izvodljiva – rekao je direktor jedne banjalučke turističke agencije.

Za roditelje i tu nije kraj. Jer, djecu treba spremiti za odlazak na putovanje, ali i dati nešto džeparca.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This