Očekuje se njegovo izručenje iz Austrije: Podignuta optužnica protiv Nermina Porića zbog ratnih zločina kod Bosanske Krupe

Očekuje se njegovo izručenje iz Austrije: Podignuta optužnica protiv Nermina Porića zbog ratnih zločina kod Bosanske Krupe

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Nermina Porića zbog ratnih zločina protiv ratnih zarobljenika kod Bosanske Krupe 1995. godine.

On se tereti da je u svojstvu komandira Vojne policije Armije RBiH za vrijeme rata u BiH postupao u suprotnosti sa odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika.

– Optuženi je u ljeto 1995.godine prilikom napada i zarobljavanja najmanje 25 pripadnika VRS, na lokalitetima Kobiljnika, Osmače i Ćolujka u Bosanskoj Krupi, od kojih su četiri zarobljenika odmah ubijena, a preostali odvedeni u zatočeništvo u objekte pritvora koju je kontrolisala Vojna policija 511.slavne brdske brigade ARBiH, nakon čega su navedeni zarobljenici ubijeni na tri lokacije, kao komandir u Vojnoj policiji, lično učestvovao u odvođenju i strenjanju dijela zarobljenika – navodi se u optužnici.

Takođe, on je kao komandir, znao da njemu podređeni pripadnici Vojne policije obavljaju nezakonita odvođenja i ubistva zarobljenika, te nije ništa poduzeo da spriječi zločin i kazni počinioce.

Optuženi se tereti za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

S obzirom da se on nalazi na području Austrije, Tužilaštvo BiH u narednom periodu poduzeće zakonom predviđene aktivnosti za njegovo izručenje i suđenje BiH.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This