Novinari se više ne osjećaju bezbjedno u Srpskoj

Novinari se više ne osjećaju bezbjedno u Srpskoj

Piše: A. Pisarević/ CAPITAL

Ovo su za portal CAPITAL potvrdili svi novinari banjalučkih redakcija koje smo kontaktirali ističući da je Dodik ovim istupom dao zeleno svjetlo svojim fanaticima da slobodno napadnu medijske radnike kada im se za to ukaže prilika.

Dodik se na pres konferenciji održanoj u subotu nakon podizanja krivične prijave Tužilaštva BiH protiv njega zbog neobjavljivanja odluka Visokog predstavnika kojeg ne priznaje Republika Srpska u Službenom glasniku RS, obrušio na novinare nekoliko slobodnih medija.

Dodik je novinare portala CAPITAL, Buka i televizija N1 i BN optužio da rade za strane ambasade i da su primili donacije od četiri miliona funti da ruše Republiku Srpsku.

Sekretar Kluba novinara Banjaluka i novinarka Al Jazeer-e Balkan Ljiljana Smiljanić kaže da ne zna ko se od kolega može osjećati bezbjedno poslije ovakvih riječi predsjednika.

“Ovo naročito ako uzmemo u obzir aktivnosti vlasti u posljednjih gotovo godinu dana, od kriminalizacije klevete do najava još restriktivnih zakona. Očigledno je da rad određenih novinara i medija “mrsi račune” i zbog toga su na meti. Iz ranijih sličnih obraćanja predsjednika znamo da je to i “zeleno svjetlo” za pristalice vlasti da se isto ponašaju, što je neprihvatljivo“, kaže Smiljanićka.

Kaže da je teško odrediti kakav potez je najbolji u ovoj situaciji, ali ono što je sigurno je da novinari svoj posao rade profesionalno i u interesu javnosti, bez obzira na to kakvo je ponašanje vlasti.

Izvor straha i autocenzure

“Nasilje, vrijeđanje nije prihvatljivo od koga god dolazilo. Znam da su ovakve situacije izvor straha i autocenzure, ali moramo da nastavimo da ukazujemo na ono što je loše. To je prvi korak u procesu poboljšavanja stvari za sve nas, koji živimo ovdje“, kaže Smiljanićka.

Urednik portala Buka Elvir Padalović takođe smatra da situacija nije nimalo ugodna.

“Kada neko proglasi novinare za neprijatelje ili za nekoga ko ruši institucije, a pogotovo u kontekstu uzimanja nekih miliona u tu svrhu, to nije nimalo ugodno. Mogu da kažem da su optužbe besmislene i klevetničke, ali i huškačke. Ovakve optužbe zaista mogu stvoriti atmosferu straha i beznadežnosti jer ja ne znam ko nas štiti u ovom slučaju“, kaže Padalović.

Dodaje i da se novinari mogu međusobno podržavati i to je maksimalno, da mogu stizati deklarativne poruke podrške, ali da je to sve.

“Mi smo svakako poduzeli određene mjere u smislu fizičke sigurnosti i ranije s obzirom na sve što nam se događalo u prethodnih nekoliko mjeseci“, kaže Padalović podsjećajući na napad u martu kada su izgrebani automobili urednika Buke Aleksandra Trifunovića i novinara Blica Nikole Morače.

Inače, napadač koji je oštetio automobile kasnije je priznao da su ga na to podstakle Dodikove riječi koje je čuo na televiziji.

Lov je otvoren

Glavna i odgovorna urednica Nezavisnih novina Sandra Gojković Arbutina smatra da poziv novinara nikada nije bio ni ugodan ni udoban, te da sav narativ ide tome u prilog. Vide se etiketiranja, omalovažavanja i blaćenja pa sve do donošenja zakona koji su pisani uglavom da progone novinare.

“Poslije subotnjeg presa je jasno na koga će se zakon odnositi. Sve je jasnije da je lov otvoren, da je dat signal svakome da ima pravo da krene na medije proglašene neprijateljima, jer je to nacionalni interes. Svako ima pravo da udari na novinare u ovom trenutku nacionalne homogenizacije“, kaže Gojković Arbutina.

Novinar televizije BN Milan Kovač, koji je redovno na udaru Milorada Dodika i njegovih satelita, kaže da je ovo samo nastavak Dodikovog odnosa prema medijima nad kojima nema kontrolu i koji kritički izvještavaju.

“Da li su napadi na medije brutalniji ili ne, to uvijek zavisi od datog političkog trenutka u kojem se on nalazi, ne od institucije. Predstavnici vlasti i ljudi koji su na najvišim pozicijama moći nastavljaju da označavaju novinare kao neprijatelje i rušitelje. Zbog izvještavanja i bavljenja temama koje nisu ugodne za vlast u Srpskoj, BN TV ima često problema kada im postavi pitanja o trošenju javnog novca i namještanjima tendera, mada Dodiku nije ni potrebno pitanje da bi se obračunavao sa medijima“, kaže Kovač.

Advokat Jokić: Neprijatno i opasno

Banjalučki advokat Aleksandar Jokić kaže da je Dodikovo ponašanje krajnje neprimjereno i opasno kada ovako otvoreno i zlonamjerno etiketira novinare i redakcije.

“Ako i nema elemenata bića krivičnog djela u njegovim riječima, onda sigurno ima političkog podsticaja na vršenje djela. Već smo svjedočili kada su nakon slične izjave napadnuti Aleksandar Trifunović i Nikola Morača. Zar je naša reakcija na nasilje samo dan žalosti i zastava na pola koplja? Ovo je davno prestalo da bude samo politički folklor i postalo opasno ponašanje na granici podstrekavanja na vršenje teških krivičnih djela“, kaže Jokić.

Dok je sebe izjednačavao sa Republikom Srpskom, novinare koji istražuju korupciju i kriminal njegove vlasti je optužio da su izdajnici, strani plaćenici i najavio obračun sa neistomišljenicima nad kojima nema kontrolu.

Redakcije televizija N1 i BNTV, te portala Capital.ba i Buka.ba ocijenili su da je poslednji napad i prijetnje koje je protiv ovih medija iznio Milorad Dodik na konferenciji za novinare u subotu u Banjaluci, otvoreni institucionalni poziv za progon i linč novinara.

“Odlučno odbacujemo sve optužbe koje je iznio predsjednik Republike Srpske, a za uvrede i napade razmatramo mogućnost kolektivne tužbe“, navodi se u saopštenju ovih redakcija.

 

CATEGORIES
Share This