Novinari i geografi u Srpskoj najduže čekaju posao

Novinari i geografi u Srpskoj najduže čekaju posao

Fakultetska diploma već odavno nije garancija za brzo zaposlenje, što najbolje znaju geografi, novinari i profesori fizičkog i zdravstvenog vaspitanja koji najsporije napuštaju evidencije nezaposlenih sa visokom stručnom spremom u Republici Srpskoj.

Slaba potražnja za ovim kadrom prisutna je već duže vrijeme i to uglavnom zbog nepovezanosti tržišta rada s obrazovnim profilima i upisnom politikom koju kreiraju visokoškolske ustanove.

Potvrđuju to i u Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske, gdje kažu da radnici prirodnih nauka – geografije, profesori fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, diplomirani žurnalisti (novinari) najduže čekaju na posao, sa prosječnom dužinom čekanja više od tri godine.

„Diplomirani pedagozi na posao u prosjeku čekaju više od dvije godine“, kazali su iz Zavoda.

Kako su rekli, najbrže do zaposlenja dolaze profesori matematike i fizike, profesor informatike, diplomirani farmaceuti, ljekari, diplomirani inženjeri poljoprivrede te diplomirani inženjeri elektrotehnike.

Ističu da je prosječna dužina čekanja na zaposlenje do godinu dana.

 „Bitno je napomenuti da poslodavci iskazuju interes za zapošljavanje diplomiranih ekonomista i diplomiranih pravnika iako su u najvećem broju prijavljeni na evidenciji nezaposlenih. Ovo opravdava činjenica da gotovo svako preduzeće ima potrebu za zapošljavanjem i ekonomiste i pravnika, ali zbog priliva lica iz obrazovnog sistema pomenutih zanimanja imamo ovakvu sliku“, pojasnili su iz Zavoda.

Kako su istakli, prosječna dužina čekanja na evidenciji nezaposlenih lica zavisi prije svega od stepena stručne spreme, zanimanja koje lice ima, dodatnih znanja i sposobnosti koje posjeduje, pokretljivosti van mjesta prebivališta, koliko je aktivno u traženju posla, broja iskazanih potreba u tom zanimanju, kao i od broja nezaposlenih lica evidentiranih u tom zanimanju.

„Na evidenciju nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske do kraja septembra ove godine prijavljeno je ukupno 60.198 lica, što je za 6.306 ili 9,5 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine kada su bila evidentirana 66.504 nezaposlena lica“, zaključili su iz Zavoda.

Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, kazao je za „Nezavisne novine“ da ovakva situacija oslikava tržište rada.

„Prvih ima previše, a premalo radnih mjesta u njihovom zanimanju. Drugih premalo, a više radnih mjesta. Prvi treba da se prekvalifikuju, a drugi će biti u poziciji da biraju gdje će i za koliko novca raditi“, kazao je Aćić.

O situaciji na tržištu rada računa nije vodila ni Biljana Popović, diplomirani pedagog, koja kaže da je već skoro pet godina kako je diplomirala, a još nije našla posao u struci.

„Došla sam u situaciju da nakon završenog fakulteta više ne mogu da biram, i to svojom greškom, jer nisam vodila računa o tome koji su kadrovi potrebni poslodavcima“, kazala je ona.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This