Nova DIPO: Radnici u problemu, nema plate, nema posla

Nova DIPO: Radnici u problemu, nema plate, nema posla

Radnici preduzeća Nova DIPO, iz Gornjih Podgradaca pored Gradiške, poslati su kući uz obrazloženje da nema posla. Tako sada ne mogu da ostvare prava sa Biroa, niti mogu da traže drugi posao. Nekima od njih bilo je potrebno još nekoliko mjeseci rada do penzionisanja. Direktor preduzeća nije se javljao na telefon.

Kapija preduzeća zaključana, radnici ostavljeni na cjedilu i to sa nekoliko neisplaćenih plata. Mnogima je ovaj posao bio primarnni kako bi prehranili porodicu, uzaludno se nadajući da će plate i otpremnine biti isplaćene. Umjesto toga, poslati su kući.

Kako kažu ovaj problem nije od juče.

„Juče smo došli normalno na posao i naši šefovi su nas obavijestili da poslije doručka idemo kući, da ćemo biti pozvani za mjesec dana. Međutim, danas smo dobili informaciju da su se počela kucati rješenja o otkazu. Znači oni hoće nama da daju otkaz, ali sporazumni prekid rada, što znači da oni nemaju nikakve obaveze, ni da nam isplate otpremnine, ni ništa“, kaže Goran Gigović, radnik preduzeća Nova DIPO.

„Mi smo se obraćali svima, nema kome nismo – gradonačelniku, predsjedniku mjesne zajednice, obraćali smo se i Nemanji Paniću, koji je tamo sekretar u Opštini, svima smo se obraćali. Niko nije našao shodno da nam dođe, da nam kaže šta ćemo dalje, kakva je naša budućnost. Ova agonija traje već tri godine“, priča radnik Miroslav Savić…

Gazda je, kažu radnici, dolazio tu prije šest mjeseci, svašta izobećavao, a ništa nije ispunio.

Radnici ističu da im ni doprinosi nisu uplaćivani, pa ne mogu ni da obezbijede neophodnu terapiju oni koji su bolesni. Neki od njih predali su zahtjev za penzionisanje, međutim još uvijek im ništa nije isplaćeno.

„Radim u mašinskom odjeljenju već 40 godina, u avgustu sam predao zahtjev za penziju. Još uvijek mi nije uplaćeno, znači tih nekih pet godina što mi trebaju uplatiti da bi mogao ostvariti pravo na penziju. Ne možemo se ni liječiti“, kaže radnik Tomislav Paspalj.

Radnici ističu da će i sutra organizovati protest i zaustaviti saobraćaj na sat vremena. Direktor Veljko Beuk danas nije odgovarao na pozive novinara.

(BN)

CATEGORIES
Share This