Neverovatan gest muslimanskih meštana prema pravoslavcima u Visokom oduševio region: Oglasila se i SPC

Neverovatan gest muslimanskih meštana prema pravoslavcima u Visokom oduševio region: Oglasila se i SPC

U svetu opterećenom podelama i neprekidnim konfliktima, jedna priča iz Visokog, u Bosni i Hercegovini, vraća veru u humanost i solidarnost među ljudima različitih vera.

Naime, muslimanski meštani naselja Zbilje oduševili su Balkan kada su se, nakon što su pokosili svoje lokalno mezarje, odlučili da pomognu i susedima, te pokosili i pravoslavno groblje. Ovu vest najpre je preneo Vladimir Ferzanovic na svom Fejsbuk profilu, a potom i Instagram stranica „official.bih.srb.hr.cg“.

„Odnos Bošnjaka i Srba u Bosni i Hercegovini s druge strane medalje!“, piše pomenuta instagram stranica pa dodaje:

Muslimani pokosili mezarje, pa odlučili da potom pokose i pravoslavno groblje. Ovaj ljudski čin jeste nešto što je normalno i prirodno ali u društvu koje opterećuje podele ovo treba da bude vest“.

„Zahvaljujemo se na nesebičnom zalaganju“

Zahvalnost na ovom gestu izrazila je i Srpska pravoslavna crkva.

„Danas u meštani naselja Zbilje kosili lokalno mezarje, a zatim su prešli da pokose i pravoslavno groblje, ovim putem im se zahvaljujemo na nesebičnom zalaganju“, stoji u opisu fotografija sa groblja na Fejsbuk stranici „Srpska pravoslavna crkvena opština Visoko“.

„Brat je mio koje vere bio, samo da je čovek“

Ova inspirativna priča oduševila je mnoge ljude širom Balkana i još jednom podsetila da su saosećanje i pomoć bližnjem univerzalne vrednosti koje nadilaze sve verske i kulturne granice.

„Voleo bih da su ovakve stvari svakodnevnica i normalna stvar“, „Ovde u Vojvodini, često možete videti i čuti da kada recimo čistimo pravoslavno, komotno nastavimo i sve ostalo…čak i jevrejsko“, „Ovako se grade komšijski odnosi! Ovakvih vesti nam je potrebno u društvu što više, a ima ih mnogo, samo ne dolaze do izražaja„, „Moja baba je nas ovako učila: ‘Brat je mio koje vere bio, samo da je čovek'“, glasili su samo neki od komentara ispod objave.

Blic

CATEGORIES
Share This