Nema izmještanja carine iz Sokoca: Nova Romanija u planu kao slobodna poslovna zona

Nema izmještanja carine iz Sokoca: Nova Romanija u planu kao slobodna poslovna zona

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica zatražio je od Vlade Republike Srpske prenos vlasništva nad preduzećem Nova Romanija a.d. Sokolac, te upoznao visoke zvaničnike Republike Srpske o namjerama  osnivanja Slobodne poslovne zone Nova Romanija-Sokolac.

Prostornim planom Republike Srpske u Sokocu se nalazi Carinska ispostava. U Srednjoškolskom centru Sv. Vasilije Ostroški đaci se školuju za carinskog tehničara, kako bi carinski terminal i u budućnosti imao obrazovan kadar. Zbog toga je opštinska uprava  oštro i odlučno reagovala i odbacila bilo kakve priče o izmještanju carine iz Sokoca.

Postojanje carine jedan je od aduta i za formiranje planirane slobodne poslovne zone u Sokocu.

Ostali aduti su razvijena drvna industrija, proizvođači prozora, vrata, podova, peleta, sanduka za namjensku industriju Srbije i druge, svi izvozno orijentisani i zainteresovani za osnivanje slobodne zone.

Pored sokolačkih, interes su iskazala i preduzeća iz šire regije, srpske kompanije koje planiraju ulaganja u Srpsku i BiH, ali i nekoliko stranih kompanija koje već investiraju u Sokolac, te planiraju dodatna ulaganja.

Prema riječima načelnika opštine Sokolac Milovana Bjelice, prvi korak ka osnivanju planirane slobodne zone je da Vlada Republike Srpske prenese vlasništvo nad preduzećem „Nova Romanija“ a.d. Sokolac na opštinu Sokolac.

Milovan Bjelica
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Sokolac i Republika Srpska trebaju slobodnu poslovnu zonu u Sokocu. Prostor na kojem se trenutno nalazi Nova Romanija a.d. je idealno mjesto za tu namjenu. Zbog toga smo se ponovo obratili i Vladi, ali i predsjedniku Republike Srpske. Sokolac se nalazi na važnom čvorištu puteva. Prostor Nove Romanije je ograđen, posjeduje kompletnu infrastrukturu, uređene saobraćajnice, rasvjetu, optički kabl, toplotnu energiju, sopstvenu trafo stanicu, vodu, kanalizaciju, traku za isključenje sa magistralnog puta, kapiju, čuvara. Pored svega navedenog, postoji mogućnost proširenja ove zone, budući da je opštinska zemlja naslonjena na ovu parcelu, te je pogodna za takozvane greenfield investicije – istakao je Bjelica.

Sokolac u krugu Nove Romanije  posjeduje 2.960 kvadratnih metara, gdje se nalazi gradska toplana, te 2.542 kvadratnih metara, gdje je smješten Vatrogasni dom.

Nakon prenošenja vlasništva uslijediće izrada elaborata o opravdanosti osnivanja slobodne zone, koji se prema, riječima Bjelice, već priprema.

Vlada Republike Srpske daje saglasnost na osnivanje, a neophodno je i pribavljanje odluke Savjeta Ministara BiH i rješenja Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Načelnik Sokoca smatra da je ovo najbolji i trajni način rješavanja pitanja Nove Romanije u Sokocu.

A.E.

CATEGORIES
Share This