Neka obnova Hrama doprinese obnovi čovjeka – Dan ljubavi, radosti i vaskrsenja u Trnovom Dolu kod Bileće

Neka obnova Hrama doprinese obnovi čovjeka – Dan ljubavi, radosti i vaskrsenja u Trnovom Dolu kod Bileće

Nekoliko stotina vjernika okupilo se danas u čuvenom Trnovom Dolu kod Bileće, gdje je osvećen novoobnovljeni Hram Svetog arhangela Mihaila, sveto mjesto pamćenja i čuvanja Kosovskog zavjeta gdje se vojska vojvode Vlatka Vukovića pričestila prije Kosovskog boja.

Veliki broj vjernika je prisustvovao Svetoj arhijerejskoj liturgiji, koju je služio vladika Dimitrije sa sveštenstvom.
Ovaj Hram, pretkosovskog porijekla, obnovljen je trudom prvenstveno svreštenika Aleksandra Grčića i Branka Kalabe, koji su sabrali mnogobrojne dobrotvore i napravili veliko djelo.


U jevanđeljskoj besjedi vladika je poučio sabrane kako je Bog svoje Jevanđelje krunisao polaganjem života za bližnje. Svako ko se potrudi da zaživi hrišćanskim životom, osjeti punoću Božiju i potrebu da Bog dođe u srce čovječije i osmisli sve čovjekovo.


Ljudi su pozvani da pobijede grijeh, da gledaju preko nemoći ljudske, da gledaju ka ljubavi Božijoj, da gledaju Hrista Gospoda, postavljajući svakim dolaskom na liturgiju novi početak.

Nakon liturgije održan je bogat kulturno umjetnički program i upriličema trpeza ljubavi.

Vjernici iz Hercegovine, Crne Gore i Srbije, koji su danas boravili u Trnovom Dolu kažu da je danas u njihovim dušama dan ljubavi, radosti i vaskrsenja i da je najljepši osjećaj kad Hram vaskrsava.

CATEGORIES
Share This