Ne lipši magarče… Borci i dalje čekaju obećani mjesečni dodatak

Ne lipši magarče… Borci i dalje čekaju obećani mjesečni dodatak

Isplata mjesečnog boračkog dodatka u Republici Srpskoj, koji bi do 1. januara sljedeće godine trebalo da iznosi 2,2 KM po mjesecu učešća u zoni borbenih dejstava, a kasnije tri KM, i dalje je na onom: “obećanje – ludom radovanje”.

U septembru ove godine predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske (BORS), zajedno sa čelnicima Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS, obećali su ratnim veteranima VRS isplatu jedinstvenog boračkog dodatka u visini od 2,2 KM po mjesecu učešća u borbi na prvim linijama, a od 1. januara sljedeće godine visina te naknade trebalo bi da iznosi tri marke.

Još ni feninga od pomoći

Međutim, nijedan bivši pripadnik VRS do današnjeg dana nije dobio ni feninga od obećane pomoći, a sudeći prema nedavnoj izjavi ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS, Danijela Egića, tome ne treba da se nadaju ni u bliskoj budućnosti.

– Borci u Republici Srpskoj i dalje se prijavljuju za jedinstveni mjesečni borački dodatak, a prve isplate na njihove račune uslijediće početkom idućeg mjeseca – izjavio je nedavno ministar Egić, naglašavajući da bivši borci i dalje, u lokalnim odsjecima za boračko-invalidsku zaštitu, podnose zahtjeve.

Danijel Egić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Ne možemo početi sa isplatama dok god se ne završi taj proces i dok ne budu izdata rješenje – kazao je Egić.

Na pitanje da li do kraja godine borci mogu očekivati da sve te procedure budu okončane i da počne isplata u naredna dva mjeseca, Egić je naveo da definitivno hoće.

– Očekujem da najviše za mjesec počnu isplate po koeficijentu od 2,20 i da tim pravom obuhvatimo sve borce, odnosno i one šeste i sedme kategorije, a snižena je i starosna granica na 45 godina. Prema nekim našim procjenama, pravo na jedinstveni borački dodatak ostvariće oko 194.000 boraca – poručio je Egić.

Ima li novca u budžetu?

Uprkos uvjeravanjima ministra Egića da sve ide po “dogovorenoj dinamici”, vrijedi podsjetiti na ranije tvrdnje predstavnika BORS, koji su učestvovali u pregovorima s nadležnima iz resornog ministarstva, a koji su pripadnike boračke populacije uvjeravali da bi već od oktobra trebalo da počne isplata mjesečnih dodataka u iznosu od 2,2 KM.

– Sada se podnose zahtjevi, dobijaju rješenja i počinje im isplata. Na primjer, ako oni sada podnesu zahtjev, kada se to okonča, njima od oktobra počinje isplata 2,2 KM po mjesecu učešća u zoni borbenih dejstava. A od Nove godine, tačnije od 1. januara 2024. godine, ti isti ljudi, dakle svi koji su uvedeni u pravo, uključujući i one koji su primali dodatak od ranije, primaće tri KM po mjesecu u zoni borbenih dejstava. Za tu namjenu Vlada RS je u idućoj godini obezbijedila dodatnih 150 miliona KM – izjavio je predsjednik BO u Banjaluci, Goran Rogić, još sredinom septembra ove godine.

Predsjednik Udruženja “Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS”, Risto Jeftić, za Srpskainfo podsjeća da je još prije nekoliko mjeseci upozoravao na to da novca u budžetu za ispunjavanje zahtjeva boračke populacije nema, kao i da ne vjeruje da će isplata dogovorenog mjesečnog boračkog dodataka krenuti prije sljedeće godine.

“Odugovlače isplatu borcima”

– Još prošle godine Milorad Dodik nam je obećao da će u septembru ove godine prebaciti 20 i nešto miliona KM u te namjene. To je ništa! To je kap u moru. Moje mišljenje je da oni nemaju taj novac i da odugovlače dogovorenu isplatu. Ako neko zaista ima dobre namjere, dobro znate da se prilikom raspisivanja bilo kakvog konkursa uvijek daje neki rok. Prolongiranje rokova za prijavljivanje boraca za mjesečni borački dodatak pokazalo je da to žele nekako da odgode. Ako se bude čekalo na to da svi borci podnesu zahtjev, da li to onda znači da ćemo čekati juni i dolazak naših saboraca iz dijaspore kako bi podnijeli zahtjev? To je apsurdno – kaže Jeftić za Srpskainfo.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

On ističe da je više nego jasno da u budžetu Srpske nema dovoljno novca za ispunjavanje zahtjeva boračkih kategorija.

– Vidite i sami u kakvoj se finansijskoj situaciji nalazimo i da nam prijeti kolaps. Vjerujem da bi vlast, da ima novca, krenula s dogovorenom isplatom. Pošto novca nema, sada traže izgovore da to odgađaju kako bi obmanjivali borce – tvrdi Jeftić.

Očekuje reakciju BORS

Poslanik Narodnog fronta u NS RS, Radislav Dončić, koji je više od dvije sedmice protestovao na Kostrešu kod Dervente tražeći poboljšanje teškog položaja boračke populacije u Srpskoj, kaže nam da ovim tempom, kako to predviđaju aktuelne vlasti, pitanje je da li će isplata mjesečnih boračkih dodataka ikada doći na red.

Radislav Dončić portret
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– Kada su dijelili pare pred izbore nisu im trebali spiskovi boraca, a sada im kao trebaju?! Ovdje, konkretno u Gradiški, na spiskovima gdje se ljudi prijavljuju traži se odmah njihov potpis da im se oduzima šest maraka na godišnjem nivou. To je neozbiljno, odugovlači se, a u razgovoru s ljudima koji unose te podatke saznao sam da je pitanje koliko uopšte treba proći vremena da se ti podaci unesu. Očigledno je da se to svjesno radi, da se usporava i pitanje je kada će to doći na dnevni red. Ne bi me čudilo da na kraju vlast optuži borce da su oni krivi što se ne isplaćuje ono što im je obećano – kaže Dončić za Srpskainfo.

Dodaje da na očigledno “vrdanje” vlasti da ispuni dogovoreno očekuje reakciju BORS.

– Ne vjerujem da će nešto uraditi, jer očigledno je da para za borce nema. Moja borba će se nastaviti kroz odluke koje ću donijeti zajedno s borcima, koji vide da ministar Egić nije čovjek koji može ovaj posao da iznese. Mislim da se on tu ništa posebno ni ne pita i da je on osoba koja je tamo postavljena, kao i većina ministara, samo da bi slušao i izvršavao naloge jednog čovjeka – navodi Dončić.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This