„Ne dozvolite da naša priča postane i vaša“ 

„Ne dozvolite da naša priča postane i vaša“ 

Koliko puta ste popili nekoliko čaša alkohola i pomislili da možete voziti? Koliko puta ste rekli sebi da odredište nije daleko, da se vama neće ništa loše desiti? Donosimo vam priču o ljudima koji su zbog nepromišljenih odluka u mladosti doživjeli teške saobraćajne nezgode sa trajnim posljedicama.

Trenutak nepažnje i neodgovornosti prema sebi i drugima, u saobraćaju može dovesti do fatalnih posljedica, svjedoče životne priče Dejana Trninića, Zorana Vujina i Bojana Šuvire. Okupila ih je misija da mladima prenesu jasnu poruku – ne dozvolite da naša priča postane i vaša.

„Vraćajući se iz jednog subotnjeg izlaska doživio sam saobraćajnu nezgodu, gdje sam u jednom trenutku izgubio kontrolu nad automobilom i zabio se direktno u drvo. Nisam bio vezan, vozio sam dvostruko brže od ograničenja i imao sam blizu dva promila alkohola u krvi. S obzirom na to da sam to veče izlazio sa namjerom da pijem“, prisjeća se Dejan Trninić iz Udruženja žrtava saobraćajnih nezgoda „Step“.

Prvo sjećanje nakon saobraćajne nesreće Trninić vezuje za bolnicu i saznanje da je povrijedio kičmenu moždinu.

„Svakako da nije lako prihvatiti tu novonastalu situaciju, da ste u jednom momentu zdrav mlad čovjek, a u narednom trenutku se budite i shvatate da ste nepokretni, da zavisite od drugih“, kaže Trninić.

Da sam vezao pojas, vjerovatno mi se ne bi ništa dogodilo jer udar nije bio jak, započinje svoju priču Zoran Vujin, koji će posljedice naizgled banalne saobraćajne nezgode plaćati do kraja života.

„Potrajalo je dva mjeseca u bolnici i devet mjeseci na rehabilitaciji prije nego što sam došao kući i trebalo mi je dosta vremena da se psihološki prilagodim toj novonastaloj situaciji. Nije bilo lako prihvatiti da odjednom umjesto kao zdrav čovjek živite u kolicima i da imate mnogo otežavajućih okolnosti u životu. Nije to bilo lako prihvatiti ni meni, kao ni mojoj porodici“ kaže Vujin.

Odluka da nakon noćnog izlaska sjedne u automobil za čijim volanom se nalazio pijani vozač i saobraćajna nezgoda koja se dogodila te noći, Bojana Šuviru smjestila je u invalidska kolica.

„Dva tri puta su me oživljavali, imao sam i tu kliničku smrt. Smjestili su me u Beograd i nakon dva dana su me operisali. Ležao sam 19 dana u šok-sobi. Imao sam zavrnute šarafe i tegove na glavi, kako bi mi izvlačili kičmu, da stoji što ravnije. Nakon 21 dan su me pustili i prebačen sam u bolnicu u Bijeljini. Tu sam ležao tri dana, kada mi je doktor rekao da više nikada neću moći hodati. Mislio sam da je to sve samo ružan san, da će to sve proći“, prisjeća se Šuvira.

Trninić, Vujin i Šuvira osnovali su Udruženje žrtava saobraćajnih nezgoda „Step“. Već tri godine su učesnici projekta „Kad ti se život preokrene“, u okviru kojeg drže predavanja srednjoškolcima u Republici Srpskoj o bezbjednosti u saobraćaju. Cilj im je, kažu, svojim primjerom uticati na mlade i spasiti makar jedan život godišnje.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This