Nalogodavci napada na Vladimira Kovačevića nisu pronađeni ni poslije pet godina

Nalogodavci napada na Vladimira Kovačevića nisu pronađeni ni poslije pet godina

Apsolutno sam nezadovoljan radom Okružnog tužilaštva Banjaluka i ubijeđen sam da nije bilo ozbiljne namjere da se dođe do nalogodavaca, poručio je danas novinar Vladimir Kovačević, prenosi Capital.

ovačević (Foto: Capital)On je povodom pet godina od napada na njega koji je izveden 26. avgusta 2018. godine ispred tužilaštva održao konferenciju za novinare sa namjerom da ukaže na to da tužilaštvo nije učinilo ništa da nam otkrije imena nalogodavaca.

„Znamo da su napadači vrlo brzo uhvaćeni, da su osuđeni i da su odležali kazne. Time su očigledno zadovoljni u tužilaštvu, jer je činjenica da niko nije prstom mrdnuo da nađe nalogodavce. Iz tužilaštva su mi nekoliko puta rekli da su učinili sve što je u njihovoj moći da otkriju imena nalogodavaca, a to „sve što je u njihovoj moći“ svodi se na to da su izvršioce napada pitali da li postoji nalogodavac i zadovoljili se njihovim odgovorom da ne postoje“, rekao je Kovačević koji je u vrijeme napada bio novinar BNTV-a.

On je dodao da je na prvom saslušanju nakon izlaska iz bolnice rekao na koga sumnja i zbog čega sumnja, ali da tužilaštvo nikada nije uzelo izjave od tih osoba.

„I dalje sumnjam na iste osobe, ali ne mogu da kažem njihova imena zato što za to nemam dokaza“, poručio je Kovačević.

On je podsjetio da su poslije napada na njega tadašnji ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i predsjednik RS Milorad Dodik izjavili da napad nije politički motivisan.

„Bilo bi logično da ih pozove tužilaštvo i pita na čemu temelje te svoje tvrdnje. Ako znaju da nije politički motivisan, onda možda znaju i čime jeste“, ocijenio je Kovačević.

On je poručio da ne gaji iluzije da će se otkriti nalogodavci, jer su za ubistvo Slaviše Krunića osuđeni samo izvršioci, a niko ne postavlja pitanja ko su nalogodavci.

„Ako se ne traže nalogodavci ubistva čovjeka koji je iza sebe imao armiju, ne gajim iluzije da će se tražiti oni koji su naručili moje ubistvo“, rekao je Kovačević.

On je rekao da je sreo jednog od dvojice napadača na njega i razmijenio poglede s njim.

„Nemam problem s tim što su oni na slobodi. Oni su kažnjeni primjereno, odslužili su svoje kazne i u tom dijelu je napravljen dobar posao, jer je poslata poruka kako će završiti potencijalni budući napadači, odnosno puki izvršioci napada na novinare. Ali istovremeno je poslata poruka mogućim naručiocima napada da to slobodno mogu da rade, jer će neko drugi odgovarati i za njih“, rekao je Kovačević.

Ne može biti prijatno kada se sretnete s ljudima koji su pokušali da te ubiju, dodao je on, ali ne osjeća neki poseban strah.

„Postoji nelagoda, ali ona nije nikakav moj ekskluzivitet, jer mislim da svi mi koji se bavimo novinarstvom, nosimo tu nelagodu, ali ne zato što radimo nečastan posao, već zbog toga kako se taj posao od strane onih koji upravljaju životima u Republici Srpskoj, prezentuje javnosti“, rekao je on.

Na pitanje na koga sumnja da je nalogodavac i da li te osobe dolaze iz političkog ili poslovnog svijeta, Kovačević je ponovio da ne može da govori o imenima, jer bi to bila kleveta zato što nema dokaze.

„Nije neka sirotinja gledala dnevnik, pa joj je zasmetalo moje izvještavanje i platila je nekoga da me sačeka ispred zgrade?! Valjda je sve jasno“, zaklučio je Kovačević.

Podsjećamo, za pokušaj njegovog ubistva osuđeni su Marko Čolić na pet godina i Nedeljko Dukić na četiri godine zatvora. Oni su Kovačevića sačekali ispred njegove zgrade i metalnim palicama mu nanijeli teške povrede glave.

Suđenja Čoliću i Dukiću vođena su odvojeno, jer je Dukić bio u bjekstvu. On je poslije predaje priznao krivično djelo.

Treba naglasiti da su RTRS i Alternativna televizija u vrijeme dok je Kovačević bio u bolnici na svojim portalima prenijeli tekst u kojem je, između ostalog, napisano da je napadnuti novinar pripremao puzajući državni udar kao i da je od USAID dobio 80.000 dolara.

Kovačević je zbog klevete tužio i RTRS i ATV, a Osnovni sud u Banjaluci za isti tekst je proglasio RTRS krivim, a ATV nevinim. Postupak protiv RTRS-a je okončan pravosnažno u Kovačevićevu korist, a na presudu u korist ATV-a upućena je apelacija Ustavnom sudu BiH.

 

CATEGORIES
Share This