Načinjena šteta, a Ćeranić bježi od odgovornosti

Načinjena šteta, a Ćeranić bježi od odgovornosti

“Hitno sam tokom jučerašnjeg dana sazvao sjednicu Odbora za bezbjednost NSRS. Na sjednicu Odbora za bezbjednost pozvao sam i Ministarstvo unutrašnjih poslova i predstavnike Ministarstva za naučno – tehnološki razvoj i visoko obrazovanje, i niko nije došao na sjednicu“, izjavio je Vukota Govedarica, predsjednik Odbora za bezbjednost NSRS.

Nikada, kaže on, se nije desilo da pozvani predstavnici Ministarstava nisu došli. Kao što znate, situacija na Fakultetu bezbjednonih nauka u Banjaluci je vrlo dramatična i napravljena je velika šteta samoj instituciji Univerziteta i Fakulteta.

„Dva prodekana, profesor Velibor Lalić i profesor Žana Vrućinić, kao i šefica katedre Dragana Vasiljević podnijeli su ostavke, a dekan Ćeranić je pokušao profesora Mićina da izabere za jednog od prodekana. To mu nije uspjelo, jer nije imao većinu na sjednici Naučno – nastavnog vijeća.

Profesori i saradnici Naučno – nastavnog vijeća su tražili hitnu sjednicu, ali Predrag Ćeranić neće da je zakaže, jer je svjesan da nema podršku Vijeća i da će vjerovatno biti smijenjen na toj sjednici.

Devet od trinaest profesora je uputilo zahtjev rektoru Gajaninu da se održi sjednica Naučno – nastavnog Vijeća na kojoj bi i on bio prisutan i kako bi Fakultet izašao iz krize“, istakao je Govedarica, dodajući da Ćeranić bježi od odgovornosti.

Milanko Mihajilica, član Odbora za bezbjednost NSRS naveo je da je ovo najbolji dokaz da Univerzitet u Banjaluci nema autonomiju i da postoji politički uticaj.

„Zaista ne mogu da vjerujem da ostali članovi Odbora i predstavnici Ministarstva nisu došli. Imamo mogućnost da uradimo parlamentarni nadzor nad kompletnim slučajem, ali izgleda da je stigao nalog iz Komiteta svima da ne dođu, kao što je stigao i rektoru da ne reaguje.

Ovo je najbolji dokaz da Univerzitet u Banjaluci nema autonomiju i da postoji politički uticaj. Rektor ne poštuje odluke pravosudnih institucija, kupuje vrijeme kao i Ćeranić, očigledno žele da ga sačuvaju na mjestu dekana Fakulteta bezbjednosnih nauka.

Mi ćemo se potruditi sve što je do nas i pratićemo ponašanje rektora Gajanina i dekana Ćeranića o ponašanju prema profesorima koji su potpisali zahtjev za održavanje sjednice Naučno – nastavnog vijeća Fakulteta bezbjednosnih nauka u BL“, naveo je Mihajilica.

(BN)  Foto:BN

CATEGORIES
Share This