Malinari ne žele proteste nego zarađeni novac

Malinari ne žele proteste nego zarađeni novac

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet” Ivan Stojanović rekao je danas da uzgajivači maline žele da naplate isporučenu malinu po realnoj cijeni i da njihov cilj nije organizovanje protesta i iscrpljivanje, nego naplata robe koju su prije više od tri mjeseca isporučili hladnjačarima.

Stojanović je izjavio novinarima da je 5. novembra istekao rok koji su članovi ovog Udruženja dali otkupljivačima u srednjem Podrinju da objave otkupnu cijenu i rok isplate preuzetog roda maline.

Prema Stojanovićevim riječima, nekoliko otkupljivača je objavilo cijenu prije isteka datog roka i isplaćuju malinu po cijeni većoj od osam maraka za kilogram čime su ispoštovali zahtjev proizvođača.

“Sa nekim hladnjačarima prošle sedmice smo razgovarali i usaglasili se oko cijene i rokova isplate, a tu aktivnost danas nastavljamo želeći da dogovorom riješemo naplatu isporučene maline od hladnjačara umjesto da se dodatno iscrpljujemo i gubimo vrijeme organizovanjem protesta, koji opet moraju da se završe dogovorom”, objašnjava Stojanović.

On se nada da će doći do dogovora i sa preostalim otkupljivačima, koji još nisu isplatili malinu i objavili otkupnu cijenu, da bi se na što bezbolniji i dostojanstveniji način riješio problem naplate potraživanja isporučene maline do kojeg je doveo poremećaj na svjetskom tržištu.

Stojanović ističe da je sa ovim problemom upoznato Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i da će ovo pitanje biti jedna od tema sastanka predstavnika voćarskih udruženja iz Srpske koji je planiran za iduću sedmicu.

Prema podacima “Vilameta”, članovi Udruženja ove godine su otkupljivačima predali 2.500 tona maline. Srna

CATEGORIES
Share This