Lopare: Potpisana Povelja o bratimljenju sa opštinom Trstenik u Srbiji

Lopare: Potpisana Povelja o bratimljenju sa opštinom Trstenik u Srbiji

U Trsteniku je juče potpisana Povelja o bratimljenju opštine Lopare i navedene opštine u Srbiji.

Dokument o bratimljenju su potpisali načelnik opštine Lopare Rado Savić i predsjednik Skupštine opštine Trstenik Gerasim Atanasković.

Načelnik Lopara Rado Savić je istakao veliki značaj bratimljenja za njegovu lokalnu zajednicu, jer je Srbija Republici Srpskoj oslonac u svakom smislu, te da su u Trsteniku naišli na prijateljski doček prvi put kada je delegacija Lopara posjetila navedenu lokalnu zajednicu i to prijateljstvo neprestano traje.

„Možemo napraviti dobru saradnju u svim oblastima u kojima imamo interesa, vodili smo razgovore iz oblasti voćarstva, pošto su Lopare i Majevica voćarski kraj“, naveo je Savić.

On je rekao da će se saradnja odvijati i na drugim projektima.

Predsjednik Skupštine opštine Trstenik Gerasim Atanasković je rekao da su dugogodišnje prijateljstvo, poznanstvo i kontakti na raznim skupovima rezultirali potpisivanjem Povelje o bratimljenju dvije opštine.

„Imamao mnogo dodirnih tačaka, pogotovu što su Lopare u Republici Srpskoj prema kojoj mi, i prema narodu koji tamo živi, gajimo izuzetno veliku ljubav“, kazao je Atanasković.

On je zaključio da će bratimljenje biti od obostrane koristi za lokalnu privredu, i značiće jačanje saradnje u oblasti ekonomije, obrazovanja, kulture i sporta.

Povodom Dana oslobođenja Trstenika kod spomenika kraj Morave je održan pomen i položeno cvijeće palim borcima u oslobodilačkim ratovima.

Cvijeće i vijence položili su predstavnici Vojske Republike Srbije, Opštine Trstenik, Saveza boraca Trstenik, pobratimskih gradova Čelinca i Lopara, kao i porodice i potomci palih boraca.

Istim povodom u Velikoj Drenovi je položeno cvijeće na spomenik sedmorici Crvenoarmejaca, nastradalih 15. oktobra 1944. godine.
Cvijeće i vijence položili su predstavnici opštine Trstenik, Osnovne škole „Dobrica Ćosić“ i pobratimskih opština Čelinac i Lopare.

U bioskopskoj sali doma kulture, povodom Dana oslobođenja Trstenika, je održana Svečana akademija i prigodan program.

Opština Lopare

CATEGORIES
Share This