Komandir smjene i čuvar mogli bi i krivično odgovarati

Komandir smjene i čuvar mogli bi i krivično odgovarati

Organizatori nedozvoljene posjete Osmici će odgovarati disciplinski, ali bi se mogli suočiti i s krivičnom odgovornošću, jer provjere se nastavljaju.

Javnosti je još uvijek nepoznato ko je nalogodavac i šta su pravi motivi i razlozi nedavne, nedozvoljene posjete jednog zatvorskog čuvara u pritvorskoj jedinici Državnog zatvora Osmanu Mehmedagiću Osmici, bivšem direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH.

Velom tajne obavijene su i informacije o čemu je nekoliko minuta taj čuvar razgovarao sa Osmicom, a što su zabilježile i nadzorne kamere u tom dijelu zatvora, kao i da li je taj razgovor već nanio štetu istražnom postupku koji se vodi protiv Mehmedagića i Ranka Debevca, suspendovanog predsjednika Suda BiH.

Saslušani u svojstvu svjedoka

Kako je za Raport potvrđeno u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), pripadnici ove policijske agencije su komandira smjene i zatvorskog policajca koji su učestvovali u organizaciji i realizaciji nedozvoljene posjete Osmici, saslušali u svojstvu svjedoka, te su o tome dostavili izvještaj Tužilaštvu BiH.

No, s ovim nije okončan posao SIPA-e jer se kako nam je rečeno vrše dodatne provjere koje bi kako se očekuje, trebale otkriti šta je bio istinski motiv i krajnji cilj organizacije posjete osumnjičenom Mehmedagiću u njegovoj pritvorskoj sobi.

Premda je ranije najavljeno kako će se komandir smjene i zatvorski policajac koji su trenutno pod suspenzijom, suočiti s disciplinskim postupkom, postoji mogućnost da oni i krivično odgovaraju ukoliko dodatne provjere rezultiraju dokazima da su ta posjeta Osmici i razgovor s njim mogli uticati na istragu koja se vodi protiv Debevca i Mehmedagića.

U SIPA-i nam nisu mogli kazati detalje o tome da li je dosadašnjim provjerama utvrđeno da je Osmica eventualno koristio telefon zatvorskog čuvara koji ga je nelegalno posjetio i s njim razgovarao, te su istakli da sve radnje koje provode preduzimaju po naredbi Tužilaštva BiH.

Inače, pred Sudom BiH za sutra je zakazano ročište o eventualnom produženju pritvora Osmici i Debevcu.

Ovaj dvojac, uhapšen 18. decembra prošle godine zbog teških optužbi za zloupotrebu položaja i druga krivična djela koja se uglavnom odnose na nelegalno prisluškivanje i prikrivanje tragove o tome, u pritvoru je u državnom zatvoru u Vojkovićima od 21.decembra prošle godine.

Otežavajuća okolnost

Činjenica da ni prvobitno određeni pritvor od 30 dana nije osigurao da ne dođe do nedozvoljene komunikacije, u ovom slučaju Mehmedagića s jednim od čuvara zatvora koji je došao s drugog odjela kako bi razgovarao s njim, sigurno je otežavajuća okolnost u daljem postupku, ne samo za Osmicu, nego i za Debevca, jer su radnje za koje se sumnjiče povezane.

Osim potencijalne štete koja je mogla po istragu nastati nedozvoljenom posjetom Osmici, ovaj slučaj je ogolio slabosti sistema, prije svega oličenog u ljudskom faktoru u Državnom zatvoru koji očigledno ne može biti garant da će dokazi i svjedoci u nekom postupku biti zaštićeni, ukoliko su osumnjičeni pritvoreni.

Pitanje je da li će o ovoj slabosti i propustu i o tome kako ih preduprijediti ubuduće nadležni povesti brigu kako se ne bi ponavljali.

(Raport) Foto: Raport

CATEGORIES
Share This