Koliko je skuplje studirati danas nego prije 10 godina, uporedili smo troškove života

Koliko je skuplje studirati danas nego prije 10 godina, uporedili smo troškove života

Većini roditelja jedna od većih investicija je svakako školovanje djece i njihovo izvođenje na „pravi put“.

Iz mjeseca u mjesec izdvajaju ozbiljne svote novca, posebno ako im djeca idu u srednju školu ili na fakultet u neki drugi grad.

Ako dijete nije u domu, to znači da mora živjeti privatno. A svi znamo koliko danas košta rentanje jedne sobe, kamoli jednog stana.

Naša sagovornica Tatjana K, prosvjetni radnik u osnovnoj školi, ispričala je za Srpskainfo koliko je koštalo da iškoluje dijete od 2014. do 2018. godine, a koliko plaća sada, za drugo mlađe dijete koje studira. Ova samohrana majke obje kćerke ispratila je u Banjaluku na studije, ali u različitom periodu. Prisjeća se koliko je izdvajala novca mjesečno za plaćanje troškova kćerkinog studiranja u Banjaluci od 2014. godine.

studenti kampus fakultet
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– U tom periodu, 2014. godine, plata prosvjetnog radnika bila je oko 900 KM. Mjesečni troškovi za potrebe kćerke u Banjaluci, u koju su spadali stanovanja, hrane, školarine i ostale stvari, bila je do 400 KM – objašnjava nam naša sagovornica.

U to vrijeme, kao i danas, školarina se mogla plaćati dva puta godišnje, po upisu u semestar.

– Sa cimerkom, starija kćerka je stanovala u stanu privatno, negdje u Boriku. Kirija je sa režijama bila od 120 do 150 KM, zavisno od toga da li je zimski ili ljetni period – priča ona.

Za sedmične troškove kćerka je trošila 40 do 50 KM, a tu su se ubrajali karta, hrana i neke druge stvari.

 hrana i piće u marketina
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Kada bi se skupila kirija i svi ostali troškovi, mjesečno je to iznosilo 350 KM do 400 KM – objašnjava nam Tatjana K.

Da bi uspjela da finansira sve troškove svoje porodice, ova mlada samohrana majka, osim redovnog posla, išla je i u “sezonce”. Nije joj strano branje voća, krastavaca, a oprobala se i kao sezonac na moru.

Nakon završenog fakulteta starije kćerke i druga je krenula na studije. Tu su već počeli problemi, s obzirom da su krenula veća poskupljenja svega. Studiranje mlađe kćerke u Banjaluci donijelo je popriličnu glavobolju.

– Roditelji koji imaju sreću da njihovo dijete želi da živi u studentskom domu ili uspije da dobije mjesto, ti se troškovi dosta smanjuju. Oni čije dijete živi u stanu, i to sa jednim cimerom, danas izdvaja 250 do 270 KM – izjavila je sagovornica.

Da ne govorimo o cijenama hrane danas, u odnosu na prije pet ili 10 godina, prevozu, udžbenicima, stanovanju, odjeći i obući.

– Plaćanje školarine je ostalo negdje na istom nivou, ali je sve ostalo otišlo gore. Roditelji čiji student je došao u Banjaluku sada mora da izdvoji bar 500, 600 maraka za mjesec dana – ističe sagovornica Srpskainfo.

Računica je prosta. Roditelj sa prosječnom platom treba dati najmanje pola svom mjesečnog primanja da bi mu dijete imalo iole normalan život u drugom gradu za vrijeme studiranja.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This