Ko je u lancu zakazao i hoće li neko odgovarati?

Ko je u lancu zakazao i hoće li neko odgovarati?

Od 7. novembra policija u Banjaluci bez uspjeha traga za presuđenim pedofilom Ivicom Miškovićem iz Kaknja, koji je pobjegao iz suda nakon izricanja presude kojom je osuđen na 4 godine zbog zlostavljanja devetogodišnje unuke. 19.novembra kineski državljanin pobjegao je iz KPZ Trebinje. Ni jedan od njih još uvijek nije pronađen i vraćen u pritvor. Otvara se pitanje, šta se dešava sa bezbjednosnom situacijom u Srpskoj,ko je u ovom lancu zakazao i ko će snositi odgovornost?

Kroz prozor Osnovnog suda u Banjaluci Ivica Mišković, osuđeni pedofil, pobjegao je iz prostorije za zadržavanje u kojoj ga je obezbjeđivala samo jedna policijska službenica koju je navodno odgurnuo. Kineski državljanin  pobjegao je iz Okružnog zatvora u Trebinju tako što se, tokom šetnje, popeo na krov jedne od zgrada, a potom skočio sa visine od 12 metara. Ne, ovo nije scenario nekog američkog filma ovo je postala naša realnost.

I tako su filmske scene u Republici Srpskoj, očigledno na putu da budu skoro svakodnevnica. U slučaju bjekstva pedofila iz banjalučkog suda, zadužena je bila sudska policija. Direktor sudske policije Željko Dragojević za BN kaže da su policajci koji su bili zaduženi za sprovođenje osumnjičenog suspendovani.

„Ono što smo utvrdili smo preliminarno da je odgovornost na našim radnicima koji su radili na tom zadatku i unutrašnji postupak je nastavljen i utvrdićemo da li ima još lica koja su odgovorna za to bjekstvo“, kaže Željko Dragojević, direktor sudske policije Republike Srpske.

Prema pisanju medija, pedofil je lociran u Hrvatskoj, tačnije u Zagrebu, ali nije uhapšen. Hrvatska policija kaže da nema osnova za hapšenje, a iz granične policije BiH nisu nam odgovorili kako je moguće da osuđenik neopaženo prijeđe granicu. Međutim, dok se čeka bilo kakav potez institucija, Ivica Mišković slobodno šeta Zagrebom i posjećuje hrvatske medije kojima daje izjave i tvrdi da je pobjegao zato što nije kriv i da je biciklom ilegalno prešao granicu.

Iako ovo nije prvi i jedini slučaj zlostavljanja maloljetnog lica od strane Miškovića, za šta postoje brojne optužbe i svjedočenja, on je za sada osuđen samo za višestruko zlostavljanje devetogodišnje unuke i to samo na 4 godine zatvora, zbog čega je pobjegao iz suda.

Što se tiče kineskog državljanina koji je pobjegao iz KPZ Trebinje, on je bio u ekstradicionom pritvoru po rješenju Suda BiH zbog privrednog kriminala u Кini. Ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan tvrdi da se sve istrage, u oba slučaja, intenzivno provode i da svako radi svoj posao.

Iz ministarstva pravde su saopštili da su završili vanredni inspekcijski nadzor i da će razmotriti pitanje sankcija svih u lancu odgovornosti unutar KPZ Trebinje.

„Dio uočenih propusta odnosi se na pitanje organizacije rada službe obezbjeđenja u realizaciji šetnje za pritvorena lica, pitanje organizacije vanjskog obezbjeđenja ustanove, a propust je uočen i u organizaciji i sprovođenju monitoringa sistema video nadzora u ustanovi, kao i po pitanju adekvatnog popunjavanja radnog mjesta rukovodioca vanjskog obezbjeđenja. U skladu sa navedenim, ministar pravde u Vladi Republike Srpske će, nakon dobijanja i ostalih potrebnih informacija o vanrednom događaju, razmotriti pitanje sankcija svih u lancu odgovornosti unutar Kazneno-popravnog zavoda Trebinje za nastale propuste u radu“.

I dok se loptica odgovornosti prebacuje s jednih na druge, pitanje je da li ima opasnosti po građane. I dalje ostaje nejasno je zašto mjere nisu bile oštrije, šta nije bilo u redu sa aspekta bezbijednosti i Osnovnog suda i zatvora u Trebinju i kakva je bila spremnost policajaca koji su radili na obezbjeđenju.

„Nisam pristalica da se u svim negativnim pojavama očitujemo negativno prema policiji ali sam za to da rukovodni kadar pojača svoj autoritet i da izvršioci zadataka savjesnije odgovornije i opreznije preventivno djeluju pogotovo na takva lica koja imaju biografije koja su imala ova dva lica“, kaže Duško Vejnović, profesor na Fakultetu bezbjednosnih nauka BL.

I na kraju kako to kod nas uvijek biva, sve se okrene na šalu, pa su tako počele na internetu da izlaze razne šaljive slike, najviše oko bjekstva u Trebinju. Međutim, opasnost koju odbjegli zatvorenici u javnosti stvaraju nije šala, pa se nameće pitanje da li su se nadležni uljuljkali u svakodnevnicu pa su nažalost ova dva slučaja možda morala da se dese da ih trgnu da bi se razbudili i shvatili da opreza nikad dosta.

(BN) Foto: Ilustracija

CATEGORIES
Share This