Ko će određivati osnovicu boračkog dodatka u Srpskoj?

Ko će određivati osnovicu boračkog dodatka u Srpskoj?

Nakon što je Ustavni sud Republike Srpske oborio uredbu Vlade RS o određivanju osnovice boračkog dodatka jer Vlada nije imala nadležnosti za donošenje takve odluke, uslijedile su brojne reakcije. U Vladi kažu da će nastaviti po starom. Pitali smo stručnjaka za ustavno pravo ko je u pravu, Vlada ili oni koji smatraju da o tome treba da odlučuje Narodna skupština.

Vlada Srpske će i dalje isplaćivati primanja za boračke kategorije jer Ustavni sud Srpske to nije stavio van snage niti osporio, poručio je nedavno premijer Srpske Radovan Višković, ne obazirući se previše na to što je Ustavni sud rekao da je Vlada neustavno određivala visinu osnovice boračkog dodatka.

„Oni su rekli da nije dobro da se to veže za neki fiksni iznos nego da se to veže za neku skalu da li je to rast cijena plata itd, što se tiče odluke suda to je samo instrukcija za neke buduće odluke“, kaže Radovan Višković, premijer RS.

Stručnjaci se ipak ne slažu sa ovakvim tumačenjem odluke Ustavnog suda Srpske. Profesor ustavnog prava Milan Blagojević kaže da Vlada Srpske u ovom slučaju nije u pravu kada tvrdi da njihova odluka i dalje ostaje na snazi i da će oni nastaviti određivati visinu osnovice boračkog dodatka.

„Kada Ustavni sud kaže da je to neustavno, onda po prirodi stvari prestaje da važi i odluka Vlade RS, stoga ili se radi o eklatatnom pravnom neznanju u Vladi RS ili se radi o nečemu što je gore od toga, a to je samovolja u primjeni zakona“, kaže Milan Blagojević, profesor ustavnog prava.

Blagojević kaže da je u ovom slučaju propuste napravio i Ustavni sud Srpske s obzirom da ima mogućnost da sam pokrene postupak i da u svojoj odluci kaže da nije prekršena samo zakonska odredba nego sve što je proizašlo iz nje.

„Ustavni sud to nije učinio čime je postupio suprotno članu 4 Zakona o Ustavnom sudu RS i stvorio jednim takvim propuštanjem jednu pravu pometnju i ostavio prostora da vlada ovako nezakonito i neustavno tumači tu svoju odluku to je krupan propust u radu Ustavnog suda i tako ne bi trebao da radi“, smatra Blagojević.

Za Ustavni sud Republike Srpske u Zakonu o pravima boraca sporne su dvije stvari –  to što je nadležnost za utvrđivanje mjesečnih i godišnjih primanja boračke populacije sa Narodne skupštine prebačeno na Vladu i što ta odluka zavisi od visine raspoloživih sredstava u budžetu.

To znači da je Vlada Srpske prekršila ustav te da bi se o iznosu osnovice boračkog dodatka trebalo raspravljati u Parlamentu Srpske.

(BN)

CATEGORIES
Share This