Kada treba kupiti zgradu u Banjaluci pojavi se problem

Kada treba kupiti zgradu u Banjaluci pojavi se problem

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zoran Tegeltija rekao je da je Komisija otvorila pristigle ponude za kupovinu zgrade UIO u Banjaluci, da je pred njom obiman posao i da je neće požurivati da donese rješenje.

Tegeltija je rekao novinarima da je pred Komisijom više od pet paketa dokumentacije.

-U ovom trenutku se pojavilo i to da je ponuda koja postoji značajno veća od iznosa koji mi imamo na raspolaganju – istakao je Tegeltija i dodao da će odluku o kupovini zgrade UIO u Banjaluci donijeti u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i raspoloživim sredstvima.

On je dodao da će o svemu obavještavati Upravni odbor UIO i Savjet ministara.

Tegeltija je podsjetio da je odlukom Savjeta ministara iz 2017. godine naloženo da se riješi problem četiri regionalna centra i Glavne kancelarije UIO, za šta su obezbjeđena i određena finansijska sredstva.

On je naglasio da je od tada riješen smještaj regionalnih centara u Sarajevu, Tuzli i Mostaru, ali ne i smještaj Glavne kancelarije i Regionalnog centra u Banjaluci iako je UIO pokušvala da to riješi.

Tegeltija je naglasio da su slati zahtjevi gradonačelnicima Banjaluke da se obezbijedi zemljište i da UIO gradi zgradu, ali nikada nisu dobili pozitivan odgovor, nakon čega su raspisali tender za kupovinu zgrade na koji se niko nije javio do posljednjeg pokušaja 2021. godine kada je bila jedna ponuda, ali UIO nije imala dovoljno sredstava da to kupi.

On je podsjetio da je Savjet ministara prošle godine obezbijedio dodatni dio sredstava za kupovinu zgrade za Regionalni centar i Glavnu kancelariju UIO u Banjaluci i u skladu sa tim je raspisan konkurs.

 

 

-Uslove konkursa ne možemo da promijenimo jer se broj kvadrata određuje prema broju zaposlenih u Regionalnom centru i Glavnoj kancelariji – rekao je on.

Tegeltija kaže da mora stvoriti uslove za normalan rad zaposlenih u UIO, kao i da proceduru moraju provesti u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, što i rade.

On nije želio da komentariše izjave opozicije i da UIO uvlači u političke rasprave, jer nažalost, neki iz Republike Srpske žele da preko uslova rada zaposlenih u Regionalnom centru Banjaluka i Glavne kancelarije vode svoje političke ratove.

-Ja razumijem te debate, ali nije fer i korektno da se to radi preko leđa zaposlenih u Regionalnom centru – istakao je on i pozvao sve da dođu u Regionalni centar u Banjaluci i vide u kakvim uslovima se radi, a da vide kakvi su uslovi u Sarajevu i Tuzli.

Tegeltija kaže da mu je indikativno da se svaki put pojavljuje problem kada treba kupiti objekat u Banjaluci.

-To nije slučaj samo kada je u pitanju UIO, nego je ista situacija i kada se govori o Direkciji za civilno vazduhoplovstvo (BH DCA) i Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH – rekao je Tegeltija.

(Srna)  Foto:SB

CATEGORIES
Share This