Kada otplata postane noćna mora: Ako ne možete platiti ratu kredita, uradite ovo

Kada otplata postane noćna mora: Ako ne možete platiti ratu kredita, uradite ovo

Prije nego što podignete kredit, sigurno ćete se u nekom trenutku zapitati šta da radite ako ne budete mogli otplatiti ratu.

To je sasvim logično pitanje, jer će ponekad od toga zavisiti da li ćete podići kredit.

U trenutku kada se odlučujete za kredit, bilo da je to gotovinski, stambeni ili neki drugi, sigurno ćete se zapitate šta raditi ukoliko stvari krenu neželjenim tokom.

Na primjer, ako se zarada smanji, ili ako se nađete u nepredviđenoj životnoj situaciji i samim tim otplata kredita postane problem.

Prva stvar koju možete uraditi, ako shvatite da nećete moći na vrijeme da platite ratu kredita, jeste da porazgovarate sa svojim bankarom, objasnite mu situaciju i pokušate da zajednički nađete rešenje.

Ako dođete u situaciju da ne možete više izvršavati svoje obaveze prema banci, možete doći do momenta kada će kredit morati da otplaćuje vaš žirant ili će banka morati da aktivira neko od sredstava obezbjeđenja kredita.

U takvoj situaciji se može desiti da se rate kredita skidaju direktno sa plate ili penzije.

No, kao što smo već naveli, ako postane izvjesno da biste mogli da kasnite sa otplatom, razgovarajte sa svojim bankarom i saznajte sljedeće:

– poslije koliko dana se kašnjenje upisuje u registar podataka o novčanim obavezama i o urednosti fizičkih i pravnih lica u izmirivanju tih obaveza prema bankama,

– kada počinje da se naplaćuje zatezna kamata i koliko ona iznosi i

– poslije koliko dana kašnjenja banka aktivira sredstvo obezbjeđenja kredita.

Šta možete uraditi

Bilo bi dobro da se raspitate o mogućnostima izlaska iz ove situacije, pa bankarskog službenika pitajte i da li je možda moguće dobiti nešto od sljedećeg:

– reprogram duga

– refinansiranje kredita i

– grejs period

CATEGORIES
Share This