Iz livnice tvrde da nema zagađenja, građani zabrinuti

Iz livnice tvrde da nema zagađenja, građani zabrinuti

Građani banjalučkog naselja Lazarevo žalili su se zbog, kako su objasnili, ispuštanja neprijatnog mirisa iz fabrike Livar Jelšingrad koji im zadaju probleme već godinama. Povodom ovih pritužbi obratio se i direktor ovog preduzeća, koji je kazao da je utvrđeno da zagađenja nema.

Građani koji žive u blizini livnice Jelšingrad više puta su se žalili na neprijatan miris koji se povremeno širi iz postrojenja, a koji, kako su kazali, izaziva zdravstvene smetnje poput kašlja i otežanog disanja. Međutim direktor ovog preduzeća kazao je da ništa što su građani rekli nije tačno i da vazduh nije zagađen.

„Prije svega imamo ekološku dozvolu koju namj je izdalo Ministarstvo za ekologiju, redovno vršimo mjerenja prema uputstvima iz te naše dozvole koje redovno dostavljamo, pa i inspektorima kad dođu.

Mislim da smo ove godine imali i vanredna mjerenja na zahtjev inspektora koji nas je koštalo oko 10.000 KM i sva mjerenja su pokazala da je sve u redu. Prema tome trebalo bi svak da radi svoj posao, a što se tiče onih izjava da spaljujemo tu neke otpade medicinske, nuklearne, informacije radi, ovde nema peći za spaljivanje“, kazao je direktor livnice Livar Jelšingrad Tomislav Vujinović.

Međutim mještani strahuju da će, kako su kazali, zagđeni vazduh narušiti njihovo zdravlje. Objašnjavaju da ne mogu da otvore prozore i da su u nekoliko navrata prozori bivali prekriveni narandžastom prašinom. Ovaj slučaj, kažu,  prijavljivali su inspekciji bezbroj puta.

„Prošle godine kada smo se žalili, Inspektorat je čak izrekao mjere zabrane u trajanju od mjesec dana, bile su tu i neke novčane kazne. Nakon toga u nekom periodu od tri mjeseca zaista nije bilo nikakvih problema, što znači da se problem može otkloniti, ako postoji dobra volja za to.

Nakon toga je to ponovo počelo da se dešava i problemi su svakodnevni najčešće u večernim, noćnim satima i ranim jutarnjim i pogotovo vikendom. Taj problem koji m imamo je veće prešao sve moguće granice našeg strpljenja jer taje najmanje tri godine, ako ne i više“, istakao je mještanin  Srđan Vukelić.

Iz livnice Jelšingrad kazali su da će podnijeti krivične prijave protiv onh koji su, kako kažu, širili neistinu, dok mještani ne posustaju. Najavili su radikalnije vidove protesta, ako se Inspektorat ne uključi u ovaj slučaj do ponedeljka.

(BN) Foto:BN

CATEGORIES
Share This