Inspekcija u KPZ: Tri policajca suspendovana

Inspekcija u KPZ: Tri policajca suspendovana

U vanredni inspekcijski nadzor Kazneno-popravnog zavoda u Trebinju stigao je prije dva dana inspektor Ministarstva (ne)pravde Republike Srpske Nenad Mirkonj da bi utvrdio činjenično stanje u ustsnoci i okolnosti bjekstva Kineza. Uočeno je mnogo propusta i nepravilnosti u radu, ali je očigledno direktiva da se kola slome na stražarima i najmanjim karikama a da se pokuša amnestirati direktor Zoran Miladinović.

Uočeno je mnogo propusta i nepravilnosti u radu, ali je očigledno direktiva da se kola slome na stražarima i najmanjim karikama a da se pokuša amnestirati direktor Zoran Miladinović.

Sa radnih mjesta suspendovana su tri policajca i to Rašo Lučić, Dragan Vasiljević i dežurni zatvora Ilija Pamučina. Od njih trojice kola najviše  treba da se slome na Draganu Vasiljeviću. Da bi pobjegli od odgovornosti sklopljen je prećutni dogovor između direktora Miladinovića zvanog Zukac i njegovih saradnika da se Vasiljević suspenduje a potom i ostavi bez posla. Na taj način pokušaće umiriti javnost žrtvujući policajca a oni pokušati ostati čistog obraza.

Inače riječ je o korektnom policajcu koji u zadnje vrijeme ima ozbiljnih zdravstvenih problema i do sada se pokazao kao uzoran i odgovoran. Vasiljević se ne uklapa u unutrašnju šemu, nije član NPS ili neke druge vladajuće političke partije, nije politički angažovan, što bi trebalo biti pravilo i za svaku pohvalu, i zbog toga mu se nije priznala visoka škola, a sada bez političke zaleđine je najlakša meta za odstrel.

Što se tiče činjeničnog stanja stvari su sledeće: Vasiljević, iako je bio zadužen za kontrolu šetnje pritvorenih lica, nije nikako mogao da vidi jedan dio prostora na dvorištu na kojem se šetalo pritvoreno lice jer je taj dio šetališta uvučen i zaklonjen od pogleda kamere. Drugo, ako se traži odgovornost onda ona pada i na načelnika pritvora Marka Miličevića jer nije obezbjeđeno da taj dio bude pokriven kamerama.

Jedno od nepravilnosti koje je takođe ustanovio inspektor za unutrašnju kontrolu Nenad Mirkonj  jeste činjenica kako Marko Miličević obavlja tri funkcije jer je istovremeno  komandir pritvora, komandir vanjskog obezbjeđenja i šef instruktorima.

Čudno je kako se policajci žale i nezadovoljni su mojim tekstovima i video prilozima, iako nisam pominjao nikog osim direktora Miladinovića i pomoćnika ministra Pera Dunjića. O njihovoj korektnosti najbolje govori činjenica da mi je suspendovani dežurni policajac Ilija Pamučina spustio slušalicu i drsko prekinuo poziv, uz riječi da nikad nije čuo za mene kad sam se pristojno predstavio i pozvao Zatvor na fiksni telefon da pitam da li je pobjegao Kinez, jer se direktor Miladinović nije javljao na pozive i odgovarao na poruke.

Potom je Pamučina otišao kod direktora da se dodvori i pohvali kako mi je spustio slušalicu i rekao da nikad nije čuo za mene. Sad kad je suspendovan i žrtvovan, od strane onih kojima se dodvoravao i pisao peticie podrške, valjda će mu mnoge stvari biti jasnije, kao i ostalima!

(Nebojša Vukanović)

CATEGORIES
Share This