„Ino – obrazac se ne može dobiti za ciljano liječenje u inostranstvu“ U kojim sve zemljama građani Srpske mogu dobiti besplatnu hitnu medicinsku pomoć

„Ino – obrazac se ne može dobiti za ciljano liječenje u inostranstvu“ U kojim sve zemljama građani Srpske mogu dobiti besplatnu hitnu medicinsku pomoć

 Hitnu medicinsku pomoć dok provode godišnje odmore ili zbog drugih razloga borave u inostranstvu, osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske uz ino – obrazac ili pokazivanje pasoša mogu dobiti besplatno u 18 zemalja.

Uželji da budu osigurani i da imaju besplatnu zdravstvenu zaštitu ukoliko bi nešto krenulo po zlu na putovanju, građani su tokom protekle godine od Fonda zatražili više ino obrazaca nego u 2022. godini.

– U prošloj godini za sve zemlje sa kojima BiH ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju ukupno je izdato 50.325 ino obrazaca. Najviše ino obrazaca izdato za Crnu Goru 20.549, 13.527 ino-obrazaca za Hrvatsku, 5.335 za Njemačku, za Srbiju 4.792 i Austriju 2.306 ino – obrazaca – istakli su iz Fonda zdravstvenog osiguranja dodajući da su u 2022. godini izdata 45.184 ova obrasca.

– Inače, BiH ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju sa Srbijom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Makedonijom, Slovenijom, Mađarskom, Turskom, Holandijom, Austrijom, Njemačkom, Italijom, Rumunijom, Belgijom, Češkom  i Luksemburgom – naveli su oni dodajući da osiguranici imaju pokrivene troškove hitne medicinske pomoći i u Poljskoj, Slovačkoj i Velikoj Britaniji, ali da se za ove zemlje ne izdaju ino obrasci, već u njima treba da pokažu pasoš.

Kako navode, prije polaska na put osigurano lice treba da od svog porodičnog doktora dobije uvjerenje o zdravstvenom stanju, odnosno o sposobnosti za put, a na osnovu čega dobija obrazac koji se ne naplaćuje.

– Sa ino – obrascem osiguranici Fonda za vrijeme privremenog boravka u inostranstvu ne bi trebalo da plaćaju zdravstvenu uslugu ako im zatreba hitna medicinska pomoć, odnosno troškove će snositi FZO RS. U slučaju da se usluga, ipak, naplati osiguranici mogu predati Fondu zahtjev za refundaciju troškova – istakli su oni.

Kako su naveli, ino obrazac, kada je u pitanju privremeni boravak u inostranstvu iz privatnih razloga, može se izdati za period do 60 dana u toku jedne godine.

– Pored obrazaca koji se izdaju za privremene boravke u inostranstvu iz privatnih razloga, FZO izdaje obrasce i u slučajevima odlaska u inostranstvo radi posla, studiranja i drugih razloga, a procedura je propisana Pravilnikom o postupku odobravanja liječenja izvan RS – naveli su oni za Nezavisne.

Pojasnili su da se sa ino obrascem ne mogu pokriti troškovi ”ciljanog” odlaska u inostranstvo radi liječenja, ali i da je razlika između ino obrasca i putnog osiguranja u tome što obrasci Fonda pokrivaju samo hitne slučajeve, a putno osiguranje pokriva i druge rizike.

Bez izvađenog ino obrasca na putovanje ne ide ni Dajana B. koja ističe da se osjeća sigurnije kada ovaj obrazac ima sa sobom.

– Ranije sam uvijek uzimala putna osiguranja, međutim otkad sam saznala da Fond pokriva hitnu medicinsku pomoć i u zemljama gdje najčešće idem, počela sam koristiti tu mogućnost. Na sreću, do sada nisam imala situaciju kada sam ino obrazac i iskoristila, a nadam se da neće biti ni u budućnosti – rekla je ona.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This