Incidenti u Srpskoj promptno rasvijetljeni, šta čeka policija u FBiH?

Incidenti u Srpskoj promptno rasvijetljeni, šta čeka policija u FBiH?

– Na incidente koji su ove godine uznemirili Bošnjake u Srpskoj, odnosno u Potočarima i Vlasenici, pripadnici MUP-a Srpske su promptno reagovali, dok se za napade na imovinu Srba u FBiH još ne zna ni da li su uopšte predmet interesovanja tamošnje policije.

Podsjetimo, pripadnici Policijske stanice Srebrenica su identifikovali i uhapsili G.A. i N.G. iz ove opštine, postupajući po saznanjima da je 6. januara, za Badnji dan, u Potočarima došlo do pucanja iz oružja iz vozila u pokretu.

„Policajci su utvrdili da je G.A. pucao iz signalnog pištolja, koji je uz potvrdu oduzet, dok je N.G. upravljao vozilom“, naveli su iz policije.

Pritom, Policijska stanica Vlasenica je 6. januara zaprimila prijavu od K.B. iz Vlasenice da je 5. januara oko 16.40 u mjestu Drum došlo do vrijeđanja na nacionalnoj osnovi od strane G.E.

„Policijski službenici su postupajući po prijavi potvrdili navode, te sve dalje mjere i radnje preduzimaju pod nadzorom dežurnog tužioca“, naveli su ranije iz Policijske uprave Zvornik, a u petak su nam potvrdili da je G.E. ispitan.

U ovoj godini nekoliko incidenata dogodilo se i na području Federacije, odnosno u Zenici, Konjicu i Mostaru, ali, sudeći prema dostupnim informacijama, policijskog epiloga nema.

Na Dan Republike u Zenici je zapaljena zastava Srpske, a grupa mladića uzvikivala je „Tekbir“ i „Alahu-ekber“. Istog dana zatraženo je i skidanje zastave Republike Srpske sa Crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Konjicu, koja je na kraju i skinuta. Samo dva dana ranije, odnosno na Božić, kamenovana je kuća srpske povratničke porodice Šantić u mostarskom naselju Bijelo Polje. Ni to nije sve.

Naime, Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, rekao nam je da je zabilježen još jedan slučaj uznemirenja Srba u FBiH, s tim što nije prijavljen policiji.

„Ja se nalazim u manastiru Zavala. Tu je iguman, koji kaže da je na Svetog Stefana ispred manastira došlo više od 10 lica, te pucalo u vazduh. Ovo je, dakle, četvrti incident. Zaista, ne može čovjek biti zadovoljan radom policije u FBiH. Jednostavno nema rasvjetljavanja takvih slučajeva“, rekao je Radanović za „Nezavisne novine“, dok iz nadležnih kantonalnih MUP-ova u FBiH odgovore na naše upite nismo dobili.

Nenad Nešić, ministar bezbjednosti BiH, poručuje da mu je drago što MUP Republike Srpske funkcioniše profesionalno i izvršava svoje zadatke bez obzira na to o kome se radi, što, kako dodaje, još jednom pokazuje da su svi u Srpskoj i bezbjedni i zaštićeni, bez obzira na to da li su pripadnici srpskog, bošnjačkog, hrvatskog ili bilo kog naroda.

„Ono što me obeshrabruje jeste ponašanje institucija u Federaciji BiH, gdje prolazi nekažnjeno svako nacionalističko divljanje i ugrožavanje ljudi zbog nacionalnog ili vjerskog opredjeljenja. Nažalost, to je u FBiH postala praksa. Vidjećemo u narednim danima i mjesecima kako ćemo natjerati institucije FBiH da zaštite sve, prvenstveno Srbe“, rekao je Nešić za „Nezavisne novine“.

Nizu dosadašnjih reakcija, odnosno osuda ovakvih incidenata pridružila se i Kuća ljudskih prava Banjaluka, koja je oštro osudila nasilje i incidente zasnovane na etničkoj i vjerskoj osnovi koji su se proteklih dana dogodili u Vlasenici, Zenici, Potočarima, Mostaru i drugim dijelovima BiH.

„Kao društvo ne smijemo dozvoliti nove podjele i rast tenzija koje doprinose sukobima, a građanke i građane drže u stanju konstantne neizvjesnosti oko života u BiH. Nasilje, zastrašivanje i diskriminacija moraju biti iskorijenjeni iz naše svakodnevice“, saopštila je Kuća ljudskih prava Banjaluka.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This