Hoće li minimalac biti povećan? U toku pregovori Sindikata, poslodavaca i Vlade Srpske

Hoće li minimalac biti povećan? U toku pregovori Sindikata, poslodavaca i Vlade Srpske

Generalni sekretar Saveza Sindikata Republike Srpske Goran Stanković izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da su u toku intenzivne aktivnosti na novom povećanju najniže plate u Srpskoj.

Stanković je uoči početka sastanka predsjednika sindikalnih organizacija sa područja Regionalnog sindikalnog centra Istočno Sarajevo, rekao da se radi i na uređenju novog sistema plata u Srpskoj.

Najniža, odnosno zagarantovana plata u Republici Srpskoj trenutno iznosi 700 KM.

– Okupili smo sve sindikalne organizacije sa područja regije Istočno Sarajevu i svih 15 granskih sindikata koji djeluju u okviru Saveza sindikata. Želimo da ih informišemo o našim aktivnostima u proteklom periodu vezanim za povećanje plata, zakonodavne aktivnosti i neka nova zakonska rješenja – naveo je Stanković.

On je dodao da je bitno da čuju kakvo je stanje u sindikalnim organizacijama, kakvi su njihovi problemi i kakve prijedloge sindikalci nude da uđu u program rada Saveza sindikata Srpske za naredni period.

Predstavnik Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske Vlado Pavlović rekao je da na ovim sastancima dobijaju potrebnu energiju kako bi istrajali u svojim aktivnostima na nivou Saveza sindikata, među kojima su i pregovori oko ugovaranja i potpisivanja opšteg kolektivnog ugovora na nivou Srpske, kojeg nema već sedam-osam godina.

– Ni u jednom granskom sindikatu nema granski kolektivni ugovor o realnom sektoru. Dva kolektivna ugovora koja regulišu prava nemamo i ovo je aktivost koja se sprovodi na području cijele Republike Srpske, a rezultati će brzo biti predstavljeni – istakao je Pavlović.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This