Godinu dana od raspisivanja potjernice: Mahmuljin nije igla da nestane

Godinu dana od raspisivanja potjernice: Mahmuljin nije igla da nestane

 – Od bivšeg komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina ni nakon skoro godinu dana od raspisivanja međunarodne potjernice nema traga, a predstavnici Srpske navode da ne postoji volja da on bude priveden pred lice pravde i da odsluži i onu malu kaznu na koju je osuđen.

Mahmuljin, koji je osuđen za zločine nad srpskim civilima i vojnicima u Vozući i Zavidovićima, nakon izricanja presude pobjegao je u Tursku, gdje navode da još nisu utvrdili njegovu lokaciju iako im je poslata zamolnica Suda BiH za njegovo izručenje.U Ministarstvu pravde BiH rečeno je da su u septembru diplomatskim putem od pravosudnih tijela Turske obaviješteni da lokacija Mahmuljina “još nije utvrđena”.

Sud BiH podsjeća da Mahmuljin nije stupio na izdržavanje kazne zatvora 6. decembra 2022, a prema posljednjoj informaciji koju imaju, on se nalazi u Turskoj na liječenju.

– Dostavio je medicinsku dokumentaciju klinike iz Turske, a Sud nema informacije da li je osuđeni završio sa liječenjem. Prema posljednjoj informaciji koju je Sud BiH dobio od Turske, osuđeni Mahmuljin nije još lociran u Turskoj – naveli su iz Suda BiH koji je krajem novembra prošle godine izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Mahmuljinom.

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić navodi da je Mahmuljin upravo uz pomoć Suda BiH, ali i lidera SDA Bakira Izetbegovića pobjegao u Tursku.

– On nikada više neće doći u BiH i kročiti na tlo ove zemlje. Dakle, neće nikada biti iza rešetaka i odslužiti sramno malu kaznu koju je dobio. Mahljuljin je dva puta nagrađen, jednom malom presudom za zločin koji je počinio, a drugi pu­t time što mu je pružena šansa da ode iz zemlje, odnosno pobjegne u Tursku – kazao je “Glasu Srpske” Kojić.

Naglasio je da kadrovi SDA bježe u Tursku te da je pitanje ko je sljedeći koji će se tamo skrasiti.

– Oni koji su do lakata uprljali svoje ruke bježe tamo. Imali su sastanke oni koji predstavljaju BiH sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom. Zašto ga nisu pitali gdje je on? Nije on kutija šibica ili igla da nestane. Ne postoji volja da on bude priveden pred lice pravde – kazao je Kojić i dodao da je najveća rak-rana BiH upravo Sud BiH jer je sve one koji su ubijali Srbe nagrađivao.

Sud BiH je krajem aprila 2022. godine osudio Mahmuljina na jedinstvenu kaznu zatvora od osam godina za zločine počinjene 1995. godine u Vozući i Zavidovićima. Ta presuda je izrečena nakon obnovljenog suđenja, kada je uvažena žalba odbrane na prvostepenu presudu kojom je Mahmuljin osuđen na deset godina zatvora jer nije spriječio i kaznio zločine koje su počinili pripadnici odreda “El mudžahedin”, jedinice iz sastava Trećeg korpusa, a kojima je bio direktno nadređen.

Šta će biti s presudom

Ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević nedavno je izjavio da je u Ustavnom sudu BiH dogovorena neophodna većina koja će poništiti pravosnažnu presudu ratnom zločincu Sakibu Mahmuljinu.

Pozivajući se na pouzdane izvore bliske toj pravosudnoj instituciji, Galijašević je rekao da će Ustavni sud BiH naložiti novo suđenje koje bi “ovaj put poštovalo ljudska prava Mahmuljina”, a koja je Sud BiH “kršio masovno” u vođenju tog predmeta.

– Za samog Mahmuljina je pripremljen način izbjegavanja odgovornosti za sve teške ratne zločine za koje je nesumnjivo odgovoran – kazao je tada Galijašević.

Glas Srpske

CATEGORIES
Share This