Gatački humanitarci posebnim priznanjem nagrađeni od Zavoda za transfuziju krvi CG

Gatački humanitarci posebnim priznanjem nagrađeni od Zavoda za transfuziju krvi CG

Svjetski dan dobrovoljnog davalaštva krvi obilježava se danas širom svijeta. Velike akcije su organizovane u regiji što je bila prilika da se istaknutim pojedincima i društvima uruče priznanja i zahvalnice. Tako je Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Gacko (UDDK) za izrečenu solidarnost dobilo priznanje Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore čime je još jednom potvrđeno da humanost ne zna za granice.

Budući da pacijenti iz ove opštine nerijetko imaju potrebu za krvlju u glavnom gradu Podgorici, odnosno tamošnjem Kliničkom centru, agilno UDDK “Gacko” gotovo na mjesečnom nivou daruje krv u Crnoj Gori, što nije prošlo „ispod radara“ pomenutog Zavoda. Predsjednik UDDK  „Gacko“ Miroslav – Hrgo Vuković istakao je za „Direkt“ da su oni jedino udruženje koje je iz Republike Srpske dobilo ovo priznanje, ali još važnija je dobra saradnja  te da pacijenti ne čekaju najdragocjenije kapi tečnosti.

„Ovo je velika čast za sve humaniste iz Gacka, i podjednako pripada svakom ko je darivao jednu ili više doza krvi. Imamo odličnu saradnju sa kolegama iz Crne Gore. Lani smo se odazvali na 11 akcija, od Plužina, Danilovgrada, Nikšića, Podgorice, Čanja, Budve do Herceg Novog gdje smo darivali gotovo 300 doza. Samo u Plužinama smo, u dva navrata,  darivali čak 117 doza, na šta sam posebbo ponosan jer smo mi i komšije “, rekao je Vuković dodavši da su u planu nove akcije već u julu i avgustu.

Vuković ističe, da je cilj da mladi učestvuju u ovakvim akcijama, da se pridružuju i pomažu slabijim od sebe, što i čine.

„Poenta naših druženja je da pomažemo ljudima, prevashodno pacijentima koji odu u Crnu Goru,  koliko god doza da treba,  nikad  nisu imali problema, a zbog naše neraskidive veze tako će biti i u budućnosti “, dodao je Vuković.

Zavod za transfuziju CG
Miroslav – Hrgo Vuković

90. darivanje

Baš na Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, Vuković je zavrnuo rukav po 90. put i to u Zavodu za transfuziju bolnice u Trebinju gdje je dobio plaketu zahvalnosti od tamošnjeg udruženja.

„ Zadovoljstvo mi je što sam uspio stići iz Podgorice na akciju u Trebinje da darujem najdragocjenije kapi tečnosti na ovaj, za nas dobrovoljne davaoce važan datum jer imamo odličnu saradnju sa UDDK „Trebinje“, rekao je Vuković.

Ono što raduje sve u UDDK „Gacko“ jeste podatak da se na godišnjem nivou iz ovog hercegovačkog gradića odvaži da daruje krv 20-ak novih članova, kojima su humanost, solidarnost i altruizam na prvom mjestu, a trenutno broje više od 350 aktivnih članova.

Čin darivanja krvi je lijek koji ni najsavremenija medicina ne može da napravi, a jedna doza spašava tri do četiri života.

Direkt portal

CATEGORIES
Share This