EKSPRERT ZA JAPANSKU MUZIKU PREUZIMA DJEČIJU AMBASADU MEĐAŠI -PROFESORKA AMADEA SARA NA ČELU

EKSPRERT ZA JAPANSKU MUZIKU PREUZIMA DJEČIJU AMBASADU MEĐAŠI -PROFESORKA AMADEA SARA NA ČELU

Dušan Tomić, osnivač Djčije ambasade „Međaši“ u istoimenom selu, kod Bijeljine, koja je, pored ostalog, zbrinula na hiljade djece iz SSSR, posle černjobiljske katastrofe i oko 50 hiljda majki i djece, na početku rata u BIH, rekao je da će novi generalni sekretar te humanitarne organizacije, koja djeluje na čitavoj planeti, biti Amadea Sara Tomić, profesorka, koja je, između ostalog, ekspert japanske muzike, svira na četiri instrumenta i pjeva na četiri svjetska jezika.

Sara je rođena u Sarajevu u doba kada je privremeno sjedište DA bilo u tom gradu.Nedugo, poslije rođenja, otkrili su je, prije 30 ljeta, u Sarajevu, japanski novinari, koji su objavili veliku rubriku o njoj, njenim roditeljima i DA „Međaši“ u tiražu od pet miliona primjeraka.

Kao da je ovaj tekst, po nečemu, bio sudbonosan za Saru, pa je tako krenula i stigla do najvećih visina u izučavanju korijena japanske muzike.Njeno znanje je, danas, dragocjeno i dijeliće ga svojim đacima.

-Japanska muzika u mojim radovima plače -priča Amadea Sara. -Pjesme iz Hirošime i Nagasakija uvijek mi natjeraju suze u očima posebno plaču u meni kad mi otac priča o ratu dok šetamo ovdašnjim ulicama.Plašim se da mnogi gradovi u svijetu ne spoznaju muziku i pjesme poput Hirošime i Nagasakija.

Sara je, uz najviša obrazovanja, humana, topla, kulturna, otmena,  čovjekoljubiva djevojka -intelektualka koja je, odavno, postala ponos, ne samo svojih roditelja, Marine i Dušana, i svoje braće, sestara i srodnika, već na ovdašnjim prostorima od Novog Sada do Međaša, Sarajeva, Knića….

CATEGORIES
Share This