Drastičan pad broja mladih, BiH zemlja koja nestaje

Drastičan pad broja mladih, BiH zemlja koja nestaje

BiH je zamlja koja nestaje, rapidno, bar po broju stanovnika mlađih od 20 godina. To pokazuje istraživanje o demografskim trendovima u Bosni i Hercegovini od 1991. naovamo koje je uradio beogradski advokat i pasionirani demograf Miodrag Pantović.

Najveći kolaps u broju stanovnika mlađih od 20 godina doživjeli su istočni dio BiH, Posavina i Krajina u Republici Srpskoj. Izdvajaju se opštine Grahovo gdje se broj stanovnika umanjio za 93% i opština Srebrenica sa 92% manje stanovnika mlađih od 20 godina.

“Ovo se odnosi samo na statistiku rođenih, ali ona ne obuhvata statistiku migracija. Pretpostavlja se da je taj broj vjerovatno i manji. Tu nema onih oji su se odselili, a doseljavanja u tim opštinama nema. To su prosto migratorne opštine. Dolazimo do zaključka da je cijela BiH demografski ugroženo područje jer je ostala bez mladog stanovništva. Kako dobar dio Republike Srpske, tako i u Federaciji BiH”, kaže advokat i demograf Miodrag Pantović.

Pantović je analizu uradio na tenelju popisa 1991. i podataka o broju rođenih u periodu 2003-2022. Najmanji pad je u Palama gdje se gubi 14% stanovništva, ali se bilježi veliki broj doseljenika, najčešće Srba iz Sarajeva. Uz Pele, tu su Vogošća sa padom od 17,7% i Ilidža 16,9%, sa takođe većim brojem bošnjačkog stanovništva koje se doselilo mahom iz istočnog dijela BiH.

“U suštini, mladog stanovništa u BiH ima jedino u Bijeljini, Banjaluci, Brčkom, Sarajevu, dijelu Tuzle i Zenice. Mostar je u velikoj stagnaciji. To je to. U ostalim krajevima dolazi do pada mlade populacije. Što se tiče Republike Srpske, pad broja djece koja se upišu u prvi razred u odnosu na broj rođenih je oko dva odsto. Malo je veći u Bijeljini i Banjaluci. Izgleda da su migracije veće iz većih urbanih sredina, što je prilično zanimljivo. Generalni zaključak je da su sva tri naroda u BiH u velikom padu”, navodi on.

Loša prošlost i sadašnjost vuku u ambis sa sobom i budućnost, pogotovo u Srpskoj.

“2019. godina, prije korone, kada bi Republiku Srpsku izvojili kao zasebnu političku cjelinu bila bi teritorija sa najbržim padom stanovnika u svijetu. To je samo umrli minus rođeni. Republika Srpska je u pet političkih entiteta u svijetu kojima dominira pad broja stanovnika. FBiH ima mlađu starosnu strukturu nasljeđenu od ranije, ali u godinama koje dolaze vjerujem da će se broj izjednačiti i da će se pad nastaviti”, kaže autor analize.

Pantović podsjeća na procjenu Centra ekspertize za stanovništvo i migracije – Ljudski kapital za 21 vijek – iz 2019. godine, koji je za BiH predvidio da bi do 2060. godine mogla da izgubi čak 75 odsto stanovništva. Napominjemo, po trendovima iz 2019, a od tada se na očigled svih stanje u BiH itekako pogoršalo.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This