Divljanje cijena i ubiranje prihoda je agenda ove vlasti

Divljanje cijena i ubiranje prihoda je agenda ove vlasti

Pošto je Vlada Republike Srpske uradila uporednu analiza cijena osnovnih životnih namirnica u Srpskoj i Federaciji BiH pozivamo ih urade isto takvo  poređenje sa zemljama Evropske unije, poručio je Željko Raljić, predsjednik Gradske organizacije SDS Banjaluka.

On kaže da se statistika ne svodi na to da se poredite samo sa nekim ko je gori od vas.

„Uvjeren sam da bi takvi podaci za stanovništvo bili daleko interesantniji. LJude će zanimati kako to da su jaja i meso jeftinije u NJemačkoj nego kod nas, da je cijena litre mlijeka u Hrvatskoj 1,5 KM, a kod nas oko 2,5 KM i da 250 grama maslaca kod nas košta kao kilogram u zemljama EU….“, ističe Raljić.

On navodi da bi Vlada Republike Srpske trebala uporedno sa poređenjem cijena sa zemljama EU uraditi i poređenje prosječne plate.

„Domaće vlasti na svim nivoima treba stanovništvu da objasne kako to da zemlje u kojima su prosječna primanja četiri ili pet puta veća nego kod nas imaju niže cijene hrane i kako to da pored pada globalnih cijena hrane one kod nas i dalje rastu “, navodi Raljić.

On je ponovio da je divljanje cijena i ubiranje većih prihoda od PDV  glavna ekonomska agenda ove vlasti u prethodne dvije godine i da su im prihodi enormno porasli, iako nije bilo ni novih investicija, niti ušteda.

(BN)

CATEGORIES
Share This