Direktna podrška natalitetu: Evo koliko novca će Vlada RS obezbjediti za iduću godinu

Direktna podrška natalitetu: Evo koliko novca će Vlada RS obezbjediti za iduću godinu

S ciljem direktne podrške natalitetu Vlada Republike Srpske u idućoj godini obezbijediće 12,5 miliona maraka za finansiranje neinvazivnih prenatalnih testova namijenjenih trudnicama, kao i za postupke vantjelesne oplodnje koja je neophodna parovima koji se bore sa sterilitetom.

Ministri u Vladi Srpske, na osnovu Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, usvojili su juče niz odluka o finansiranju posebnih programa za koje nije obezbijeđen novac iz redovnih sredstava osiguranja.

U saopštenju Biroa za odnose s javnošću navedeno je da je u okviru pronatalitetnih mjera Vlada donijela dvije odluke koje se tiču direktne podrške porodicama u Srpskoj.

– Donesena je odluka o načinu finansiranja Programa neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi trudnice za 2024. godinu, za šta je potrebno izdvojiti devet miliona maraka, kao i odluka kojom se reguliše način finansiranja Programa za obezbjeđivanje biomedicinski potpomognute oplodnje u idućoj godini, za šta se sredstva takođe obezbjeđuju u budžetu Srpske i to 3,5 miliona KM – navodi se u saopštenju Vlade.

Predsjednica trebinjskog Udruženja porodica sa problemom steriliteta Snežana Misita kaže za Glas da je višegodišnja podrška Vlade Srpske parovima koji se bore za potomstvo od nemjerljivog značaja.

– To je ozbiljan projekat, veoma važan za cjelokupno društvo i traje dugo godina s obzirom na to da je Republika Srpska sada već daleke, 2007. godine započela finansiranje procesa vantjelesne oplodnje. Najvažnije je što parovi znaju da nisu usamljeni u svojoj borbi da se ostvare kao roditelji. I ekonomski daleko snažnije zemlje nemaju ovakve pogodnosti. Finansiranje prenatalnih testova jednako je važno porodicama – istakla je Misita.

Ona je navela da sve više parova u Srpskoj ima potrebu za proces vantjelesne oplodnje.

– Da li je u pitanju porast steriliteta ili smo konačno razbili tabue pa ljudi otvoreno pričaju o problemima, informišu se i traže pomoć, ne znam. Ali da ih je više u odnosu na period kada smo prije 13 i po godina osnivali udruženje, jeste. Treba napomenuti i da parovi kojima je neophodna vantjelesna oplodnja u Srpskoj uopšte nisu opterećeni administrativnim procedura. Rješenje se dobija brže nego što se parovi pripreme za besplatan postupak, dok se u Srbiji čeka i po pola godine, nalazi zastare – kazala je Misita i dodala da je od osnivanja do sada u hercegovačkim opštinama kojima gravitira udruženje rođeno 180 beba iz epruvete.

Besplatni prenatalni testovi trudnicama u Srpskoj još nisu dostupni, ali Univerzitetski klinički centar (UKC) RS je sa još osam bolnica sredinom septembra raspisao međunarodni tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za zajedničku nabavku za neinvazivno prenatalno testiranje iz krvi trudnice (NIPT), a procijenjena vrijednost nabavke iznosi 2,56 miliona KM bez PDV-a. U UKC-u su tada istakli da je predviđeni rok za dostavljanje ponuda 10. novembar ove godine, u skladu sa procijenjenom vrijednošću nabavke.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This