Davor Dragičević dobio presudu protiv Srpske

Davor Dragičević dobio presudu protiv Srpske

Banjalučki Osnovni sud donio je prvostepenu presudu u korist Davora Dragičevića, koji je tužio Republiku Srpsku zbog diskriminacije. U presudi se navodi da je kroz diskriminaciju Dragičević stavljen u nepovoljan položaj u odnosu na druge građane tako što mu je ograničeno pravo pristupa javnim prostorima.

Sud je u potpunosti usvojio tužbeni zahtjev Davora Dragičevića, pa je presudom utvrđeno da je država preko MUP-a Republike Srpske činila neposrednu, višestruku i produženu diskriminaciju oca Davida Dragičevića.

„Sud nije mogao drugačije nego da uzme u obzir sve moje dokaze i advokata Dragana Tolimira i utvrdi jedinu moguću presudu, a to je da zločinački MUP Republike Srpske već 6 godina vrši konstantnu diskriminaciju kako prema meni tako i prema svim drugim članovima grupe Pravda za Davida“, kaže za BN Davor Dragičević.

Dragičević kaže da mu odšteta od 5 hiljada maraka uopšte nije važna koliko je bitan dio presude kojim sud policiji zabranjuje dalju diskriminaciju.

„Tako da ako zločinački MUP na bilo koji način bilo šta uradi u međuvremenu ja sam spreman zajedno sa svojim advokatima da tužim ponovo. Jer sad imamo sudsku presudu oni se ne mogu staviti iznad zakona. Ovim se samo potvrđuje ono što već 6 godina govorim a to je da su učestvovali u ubistvu mog sina“, smatra Dragičević.

Na ovu prvostepenu presudu, dozvoljena je žalba banjalučkom Okružnom sudu. Međutim aktivisti grupe Pravda za Davida Aleksandra Ninić-Vranješ i Sofija Grmuša, ranije su dobile pravosnažnu presudu po tužbi takođe zbog diskriminacije.

„Drugostepena presuda je prošle godine izrečena u maju gdje je Okružni sud takođe utvrdio da je bila diskriminacija i naložio da se isplati odšteta međutim to se ni do dana današnjeg nije dogodilo“, poručila je Sofija Grmuša.

Republiku Srpsku su zbog istog osnova tužili i Suzana Radanović, majka Davida Dragičevića i Ozren Perduv iz grupe Pravda za Davida. Ti procesi su u toku.

(BN)   Foto: BN

CATEGORIES
Share This