Cikotić osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotreba

Cikotić osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotreba

Sud Bosne i Hercegovine donio je prvostepenu presudu kojom je bivši ministar odbrane Selmo Cikotić proglašen krivim te je osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja.

Cikotić se teretio da je u periodu od 2009. do 2011. godine iskoristio službeni položaj i pogodovao firmi „Scout“ iz Zagreba, koja je trebala otkupiti viškove naoružanja iz BiH, čime je oštetio državni budžet za 9,7 miliona KM.

Kako se navodi u optužnici koju je podiglo Tužilaštvo BiH, Cikotić je, protivno sporazumu o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama nad pokretnom imovinom iz 2008. godine i odlukama Predsjedništva BiH, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke, odnosno zamjene roba, kao i četiri rješenja o isporuci municije.

Prema optužnici, on je odobrio četiri aneksa na osnovne ugovore o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije zaključene 2003. i 2004. godine.

Prilikom iznošenja završne riječi Tužilaštvo BiH je zatražilo da Sud BiH donese osuđujuću presudu navodeći kako će na taj način pravosuđe pokazati da se želi boriti protiv korupcije i kriminala „bijelih kragni“.

(Klix) Foto:Avaz

CATEGORIES
Share This