Budući prvačići imaju oskudan riječnik, poremećaj pažnje, a roditelji im plaćaju privatne časove pred testiranje

Budući prvačići imaju oskudan riječnik, poremećaj pažnje, a roditelji im plaćaju privatne časove pred testiranje

Siromašan riječnik, oskudne rečenice, poremećaj pažnje, to već nekoliko godina pokazuju rezultati testova za upis u prvi razred. Prvačići imaju najveći problem sa grafomotorikom.

Ipak, testiranje budućih prvaka veliki je test i za roditelje koji često vole da utiču na izbor učitelja i odjeljenja svog djeteta. Dekan Fakulteta za obrazovanje učitelja i vaspitača, profesor Danimir Mandić, kaže da bi tu odluku trebalo prepustiti stručnjacima.

“Ima djece koja nikad nisu držala olovku”

Ono što mjerimo testom su intelektualne sposobnosti i emocionalna zrelost. Što se tiče intelektualnih sposobnosti, tu spadaju opažanje, pamćenje, mišljenje, učenje, kao i pažnja. Ne postoji, dalje, nijedno konkretno pitanje u testu kojim se ispituje emocionalna zrelost, ali to zavisi od same procjene ispitivača – navodi Ivana Jokić, pedagog u OŠ “Dragojlo Dudić”.

Siromašan riječnik, oskudne rečenice, poremećaj pažnje – to već nekoliko godina pokazuju rezultati testova za upis u prvi razred, a najveći problem budućih đaka je grafomotorika, tvrde psiholozi.

-Ima dece koja nikada nisu držala olovku i prosto ne znaju ne samo da drže olovku, nego da organizuju svoj crtež na papiru, uopšte da se služe bojicama – ističe Jelena Kenić, psiholog u OŠ “Pavle Savić”.

Roditelji pripremaju djecu za upis, neki plaćaju i časove

Inače, roditelji često djecu pripremaju za testiranje, neki čak plaćaju i privatne časove. Međutim, stručnjaci kažu da to nije potrebno.

-Ne postoji priprema za test za prvi razred i ne treba da bude na vještački način. Dijete sa kojim je razgovarano, kome je usmjerena pažnja, koje je emocionalno spremno za neke situacije, koje je bilo u vrtiću, koje je socijalizovano, ne samo u nekim usmerenim aktivnostima, nego je bilo u parkiću – kaže Kenićeva.

Iako se dešava da budući prvačići na testiranju pokažu mnogo znanja, nije rijetkost da se ispostavi da su nezreli za polazak u školu i da nisu spremni za kolektiv. Rezultati testa treba da pokažu koliko je zapravo dijete spremno za školu, kako će napredovati, a koriste se i prilikom formiranja odjeljenja, piše RTS.

CATEGORIES
Share This