“Biće zaposleno više od 2.500 radnika” Dodik najavio otvaranje novih fabrika u Srpskoj

“Biće zaposleno više od 2.500 radnika” Dodik najavio otvaranje novih fabrika u Srpskoj

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će naredne godine u Srpskoj biti otvorene najmanje tri velike fabrike u kooperaciji sa njemačkim, slovenačkim i drugim firmama, a koje će zaposliti više od 2.500 radnika.

Dodik je ocijenio da je Srpska uspješno prošla 2023. godinu, iako su joj neki iz opozicije i kvazistručne javnosti najavljivali finansijsku propast.

– Otkad postojimo stalno se utrkuju neki iz Federacije BiH i Srpske da kažu kako ćemo navodno propasti, ali mi nismo stradali na ekonomsko-finansijskom planu jer smo zbog pojačane inflacije povećali lična primanja, plate i penzije realno tri odsto iznad inflacije – rekao je Dodik za RTRS.

On je ukazao da je Srpska i dalje na visokom stepenu pokrivenosti uvoza izvozom koji je oko 80 odsto.

Dodik je naglasio da Srpska sada ima najveći broj angažovanih radnika ikada, te da i prosječna plata od oko 650 evra govori o ekonomskom rastu i napretku.

On je naveo da se uspješno radi na jačanju zdravstvenog sektora, te brojnim važnim infrastrukturnim projektima poput gradnje puteva i autoputeva, uz realizaciju velikih energetskih projekata.

Dodik je rekao da će Srpska finansijski opstati, te da je ove godine uspješno održala svoj politički status uprkos napadima lažnog, nelegalnog i nelegitimnog visokog predstavnika, stranih faktora i bošnjačke strane u BiH.

– Očuvali smo, uprkos svemu, stabilnom Srpsku i imamo najstabilniju strukturu vlasti u regionu, što pokazuje našu samostalnost i nezavisnost – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je ukazao da se Srpska nalazi u poziciji da joj pripremaju omču oko vrata jer “guraju” Kristijana Šmita da donosi važne zakone, poput izbornog, što je “predigra za ono što žele, a to je da se otme imovina Srpske”.

– To bi bio trenutak u kome se gasi Srpska. Ali Srpska je spremna da tog trenutka donese odluku o svojoj nezavisnosti, što govorimo mjesecima – rekao je Dodik i dodao da Republika Srpska nije za sukob, već za političko rješavanje problema.

On je istakao da je politika Srpske – politika reakcija, a ne akcija, te ukazao da srpski politički predstavnici žele da u normalnom dijalogu sa ostalim narodima u BiH definišu međusobne odnose.

– Dakle, nećemo da izgubimo svoju imovinu i da nam to nameće neki stranac. Nećemo centralizovanu i unitarnu BiH. Nećemo biti njen dio i tome ćemo se suprotstaviti – poručio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje ko ruši BiH, Dodik je rekao da je poslijeratna istorija BiH istorija otimanja od Srpske njenih ustavom datih nadležnosti.

– Tome se mora stati u kraj. Mi smo to zaustavili, ali to očigledno nije dovoljno – upozorio je Dodik.

On je rekao da se u BiH moraju rješavati bazična pitanja za njen opstanak, među kojima su rad i funkcionisanje Ustavnog suda BiH.

Dodik je istakao da Srpska ne smije da dozvoli da izgubi svoju samostalnost, identitet i državni karakter zbog određenih pogodnosti iz EU.

– Vratite nas na izvorni Ustav BiH, vratite nam nadležnosti. Dogovorićemo se oko vojske, nije sporno da ostane, ali ajde da se dogovorimo o drugim stvarima. Dakle, primarno nas vratite na Ustav i nemamo ništa protiv BiH. U ovoj BiH otetoj od nas ne želimo da budemo i da prenosimo ingerencije i ovlaštenja na nivo BiH kao što to žele stranci, EU i bošnjačka strana – zaključio je Dodik.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This