Bez ugovora o radu 185 radnika, kazne poslodavcima od 295.000 KM

Bez ugovora o radu 185 radnika, kazne poslodavcima od 295.000 KM

U Republici Srpskoj za devet mjeseci ove godine kontrolisano je 8.289 radnika od kojih 185 nije imalo zaključen ugovor o radu i prijavu na obavezne vidove osiguranja zbog čega su poslodavcima izrečene kazne od oko 295.000 KM, rečeno je Srni u Republičkom inspektoratu.

Prošle godine kontrolisana su 14.344 radnika, a njih 200 nije imalo zaključen ugovor o radu i prijavu za osiguranje, dok su kazne izrečene poslodavcima iznosile 301.000 KM.

– Na osnovu dostupnih podataka o rezultatima izvršenih kontrola u prethodnim godinama, evidentno je da se broj radnika na crno smanjuje, ali je i dalje prisutan. Suzbijanje rada na crno i sive ekonomije kontinuirano je u fokusu djelovanja Inspektorata Republike Srpske – istakli su u ovoj instituciji.

Oni su pojasnili da se angažovanje radnika na crno najčešće konstatuje u oblastima ugostiteljstva, trgovine, eksploatacije i prerade drveta, te uslužnim djelatnostima.

U odnosu na prethodne godine uočeno je smanjenje rada na crno u oblasti građevinarstva, što se, kako kažu, može povezati sa nedostatkom stručne radne snage u ovoj djelatnosti.

U Inspektoratu podsjećaju da ovlaštenje da kontrolišu prijavljivanje radnika imaju svi inspektori u svojim primarnim oblastima nadzora, kao i inspektori Poreske uprave Srpske i Republičke uprave za igre na sreću.

– Time je značajno povećan broj inspektora i kontrola u ovom segmentu, dok je ranije te kontrole vršila samo inspekcija rada – zaključili su u Inspektoratu Srpske.

Srna

CATEGORIES
Share This