„Bahati smo i primitivni, ni zube ne peremo kao normalan svijet“ Iskusni instruktor o primjerima nekulture na drumovima

„Bahati smo i primitivni, ni zube ne peremo kao normalan svijet“ Iskusni instruktor o primjerima nekulture na drumovima

Bahati vozač, koji je progurao kombi između stubića i parkirao se nasred biciklističke staze u centru Banjaluke, samo je jedan od brojnih primjera drastičnog kršenja propisa, čak i „u korist sopstvene štete“.

Inije u pitanju samo Banjaluka. Koliko puta ste vidjeli da roditelji, sve vodeći djecu za ruku, ispod pasarele pretrčavanju puteve sa nekoliko traka, da voze svoje potomke bez propisne sjedalice, da za volan sjedaju mortus pijani.

Da nepoštovanje pravila i propisa, ne samo u saobraćaju, nego i u drugim oblastima života, ima dugu i bogatu tradiciju svjedoči i urbana legenda, za koju mnogi tvrde da je istorijska istina, a koja se tiče sadnje prvih aleja u Banjaluci, u vrijeme Austrougarske.

FOTO: SRPSKAINFO
FOTO: SRPSKAINFO

Oružjem branili aleje

Upravo na mjestu gdje se juče, ne hajući za bicikliste i pješake, parkirao osioni vozač kombija, prije 140 godina stajao je naoružani austrougarski vojnik, koji je od nasilnika branio tek zasađene mladice lipe. Da ih okupatori, koji su ih i zasadili, nisu branili oružjem vjerovatno danas u glavnoj banjalučkoj ulici ne bismo imali nadaleko čuvenu aleju.

Još su brojni primjeri iz novije istorije u kojima se jasno vidi da ni red ni tolerancija ni poštovanje pravila nisu jača strana našem narodu. Zašto je tako?

Vitomir Tošić, inženjer saobraćaja i dugogodišnji instruktor vožnje, koji je obučio na hiljade mladih vozača, ali se najradije vozi biciklom, kaže da su osioni vozači slika i prilika društva.

– Mi smo prije svega nevaspitani, nespremni da učimo i promišljamo. Ma, mi čak ni ruke ni zube ne peremo redovno, kao sav civilizovan svijet – kaže Tošić.

Nema zakona koji će ukrotiti primitivce

Pun je hvale za novi režim saobraćaja, pogotovo za odvajanje biciklističke staze i postavljanje stubića, koji imaju zadatak da spriječe bahate vozače da uzurpiraju traku namijenjenu biciklistima.

FOTO: SRPSKAINFO
FOTO: SRPSKAINFO

– Kad sam vidio da postavljaju stubiće rekao sam: odavno niko ništa pametnije nije uradio za bezbjednost saobraćaja u gradu. Ali, tačno sam znao da će se brzo naći neki “baja” da sve to pokvari. Nema tih stubića i tih zakona i kazni koje bi mogle da dovedu u red primitivne ljude – oštar je Tošić.

Priznaje da se ni mnoge auto škole ne bore da buduće vozače vaspitaju kao odgovorne učesnike u saobraćaju, nego se sve svodi za na obuku da bi se položio vozački ispit.

– Ali, možda je i prekasno punoljetne mladiće i djevojke učiti osnovama saobraćajne kulture. To bi trebalo da uče od roditelja i učitelja još od malih nogu – zaključuje Tošić.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This