„Atlas zločina“ – od Kravice do Kazana

 „Atlas zločina“ – od Kravice do Kazana

Nakon što je u martu prošle godine objavljen prvi tom Atlasa zločina nad Srbima tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, u ponedjeljak će svjetlo dana ugledati drugi tom tog kapitalnog djela.

Tim povodom Srpskainfo je razgovarao s direktorom Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Viktorom Nuždićem. Institucija kojoj se nalazi na čelu je, inače, autor „Atlasa zločina“, a Nuždić za naš portal otkriva da je u planu izdavanje trećeg i četvrtog toma.

– Nakon što smo prije dvije godine izdali prvi tom „Atlas zločina nad Srbima tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata“, koji se odnosi na 1992. godinu, nastavili smo marljivo da radimo i iz štampe je izašao Atlas zločina koji se odnosi na zločine nad Srbima tokom 1993. godine – kaže Nudžić za Srpskainfo.

Ističe da je navedeno djelo obimom manje od prethodnog, ali je, kako navodi, to upravo bila želja kako bi se svaka ratna godina pojedinačno obradila i kako bi se pokazao karakter proteklog rata.

– Kao što se može vidjeti, 1992. bila je stradalnička godina, gdje je ogroman broj srpskih sela uništeno, srpskih civila ubijeno i napravljeni su strašni zločini nad Srbima. Međutim, ni u nešto „mirnijim“ godinama, 1993. i 1994, opet nisu izostali zločini nad Srbima u BiH – kaže Nuždić.

Dodaje da su u drugom tomu „Atlasa zločina“ dokumentovani brojni zločini, poput onog u Kravici i Skelanima, što, kako kaže, u aktuelnoj političkoj situaciji, kada se pokušava nametnuti krivica samo srpskom narodu, na nedvosmislen način dokazuje da su se zločini u srednjem Podrinju dešavali i nad Srbima.

– I to ne samo 1992, kada su popaljena brojna srpska sela i i ubijen veliki broj srpskih civila, već da je ista tendencija od strane muslimanskih snaga iz Srebrenice nastavljena i 1993. godine, kad su počinjeni monstruozni zločini u Kravicama i Skelanima. Pored toga, bavili smo se i zločinima koji su izvršeni nad porodicom Vuković, Novaković, Jovanović… Sve su to ljudi koji se se našli u nemilosti hrvatsko-muslimanskih jedinica koje su nastavile praksu iz Drugog svjetskog rata sa zatiranjem kompletnih srpskih porodica. Istovremeno, obrađen je i strašni zločin u Boderištu, kada su na najbrutalniji način masakrirani srpski zarobljenici. Bavili smo se i zločinom koji je počinjen u Čajniču, a zanimljivo je da je izvršen napadom sa teritorije Sandžaka u Crnoj Gori, kada su prelazeći međudržavnu granicu muslimanske jedinice napravile masakr – ističe Nuždić.

knjiga atlas zločina na srbima u odbrambeno - otadžbinskom ratu
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Između ostalog, u drugom tomu Atlasa zločina obrađen je i slučaj Kazani kod Sarajeva.

CATEGORIES
Share This