Anđelković: Zapad mirno posmatra šovinizam prema Srbima

Anđelković: Zapad mirno posmatra šovinizam prema Srbima

Analitičar iz Beograda Dragomir Anđelković izjavio je Srni da su najnovije prijeteće poruke upućene Srbima u Sarajevu šovinizam koji podstiču političari dok Zapad to mirno posmatra.

– Isti taj Zapad, koji priča o ljudskim pravima i suzbijanju šovinizma, posmatra mirno gde god se šovinistički nastupa prema Srbima – kaže Anđelković povodom prijetećih transparenata postavljenih juče ispred Suda i Tužilaštva BiH.

Anđelković navodi da u svakoj naciji i društvu, postoje “ljudi mržnje”, koji su krajnje negativno orijentisani prema svakome ko je drugačiji, ali da je razlika u tome što je u srpskom društvu ta vrsta ponašanja stigmatizovana.

– Neko ko se tako ponaša nailazi na osudu našeg društva, a tamo /u Federaciji BiH/ ta ratno-huškačka retorika iz 90-tih i dalje je prihvatljiva, i dalje je skoro pa normalna kada je usmerena protiv Srba – kaže Anđelković.

On ukazuje da je jedno imati politički stav, zastupati bilo kakve političke i geopolitičke ili nacionalne interese, a drugo je to projektovati na pojedinca, jer kada se to projektuje na pojedinca to je šovinizam.

– Ovo što se dešava u Federaciji /BiH/ to je šovinizam, podstaknut od političara dok Zapad to mirno posmatra – kaže Anđelković.

Prema ocjeni Anđelkovića, preko ovakvih postupaka se ne smije prelaziti i mora se insistirati na osudi postupaka i kažnjavanju počinilaca.

Kod Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu juče su bili postavljeni transparenti sa prijetećim porukama Srbima – “Sljedeći put nećete morati lagati da smo vas otjerali iz Sarajeva i okoline“ i “Četnici su najveće kukavice”.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović podnio je 24. avgusta zahtjev za održavanje mirnog skupa u petak, 1. septembra, ispred zgrade Tužilaštva BiH zbog političke optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika Srpske” Miloša Lukića.

Sarajevska policija zabranila je okupljanje ispred Suda i Tužilaštva BiH zbog “neispunjavanja formalnih uslova i iz bezbjednosnih razloga”, ali su mirni protesti pod sloganom “Granica postoji” održani na entitetskoj granici linijama kod Istočnog Sarajeva, Lopara, Doboja i Nevesinja gdje su okupljeni građani na pola sata blokirali saobraćaj.

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

Srna

CATEGORIES
Share This