„Ako Dončić ima svoje borce, neka ih povede” Reakcija iz BORS na moguće proteste u Banjaluci

„Ako Dončić ima svoje borce, neka ih povede” Reakcija iz BORS na moguće proteste u Banjaluci

Ako Radislav Dončić ima neke svoje borce, može da ih vodi tamo. A ja i Boračka organizacija Republike Srpske (BORS) nikada nećemo doći na skupove na koje on pozove.

To za Srpskainfo kaže Jovan Erletić, član Predsjedništva BORS, komentarišući riječi demobilisanog borca i narodnog poslanika, Radislava Dončića, da sa borcima na Kostrešu razgovara o organizaciji velikih protesta u Banjaluci.

BORS ne želi da “pravi probleme”

Na naše pitanje da li smatra da u ovom trenutku ima razloga za proteste boračke populacije u Srpskoj, Erletić kaže: „Poslije ovoga što smo dobili, ne bi trebalo da se bojkotuje, ne bi trebalo ništa. Pogotovu poslije ovih napada Ustavnog suda BiH na imovinu. Ne bi trebalo da mi sada pravimo probleme.“

Osvrćući se na Dončićevu izjavu da BORS treba ukinuti, kaže da je to „politički nastup“.

Govoreći o Dončićevom zahtjevu da borci dobiju sedam KM po mesecu učešća u ratu, on kaže da bi i sam volio da je više, ali da je to sada nerealno.

– I mi smo tražili pet maraka. Ali, ako se na godišnjem nivou odjednom treba izdvojiti 150 miliona KM, nije to mala stvar. I ja bih volio da je više, ali za godinu-dvije ćemo opet tražiti. Zašto godinama niko nije uradio ništa? Bivši predsjednik nam je napravio probleme pa nas je odvojio od toga svega dvije godine. Da su oni podigli marku-dvije i da smo mi sada podigli još dvije, sve bi to bilo drugačije. Uglavnom, kod Dončića je politika u pitanju, on traži sebe – zaključuje Erletić.

Štrajk na Kostrešu

Podsjećamo, poslanik u NSRS i funkcioner NF, Radislav Dončić, „štrajkuje protiv nepravde“ na Kostrešu – brdu na teritoriji grada Derventa, na kome je nekada ratovao protiv HV i HVO, kao pripadnik Vojske Republike Srpske. Kaže da je sve počelo u martu ove godine kada je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u Derventi odlikovao 103. Brigadu HVO. Koju Dončić smatra „zločinačkom“.

Radislav Dončić Kostreš
FOTO: NARODNI FRONT

– Ovo traje već nekoliko mjeseci, to od mene traže borci širom Republike Srpske zbog moje prve reakcije nakon posjete Milanovića i odlikovanja 103. HVO brigade u Derventi. To je Boračka organizacija RS prećutala, a vlast dozvolila. Pošto sam se ovdje na Kostrešu borio protiv te zloglasne HVO brigade i regularne Vojske Hrvatske, kod boraca se stvorila neka slika da ja budem taj koji ću da povede ljude na proteste. Rekao sam im da sačekaju, da nije momenat i da moramo da vidimo kuda da idemo, da li će se BORS uključiti – kaže Dončić za Srpskainfo

BORS pomoćni organ SNSD

On traži povećanje boračkog dodatka na sedam maraka po mjesecu učešća u ratu, zapošljavanje djece poginulih boraca i da se uradi revizija boraca. Kaže da će na Kostrešu ostati „sve dok borci to od njega budu tražili“. A nakon toga…

– Pričali smo o velikim protestima u Banjaluci. Za sada ne znam kada, vidjećemo kako će se vlast ponašati i kakva će reakcija biti. Ako to bude ova izjava ministra Egića, da su borci sve dobili, onda je to jasna poruka nama. Mi ćemo vrlo brzo donijeti odluku – rekao je Dončić

Od boračkih udruženja dobio je javnu podršku od Veterana odbrambeno-otadžbinskog rata RS.

– Boračku organizaciju treba ukinuti. Ona je pomoćni organ SNSD i Milorada Dodika. Ona ne radi ništa za borce. Borba je oko odlaska tamo na liniju razgraničenja RS i FBiH, u zaštiti Milorada Dodika. Oni su u toj funkciji, a ne u funkciji borbe za status boraca. Nađite mi nešto šta je BORS uradila i gdje je tražila neke konkretne zahtjeve po pitanju boračkog dodatka, revizije boraca koji su učestvovali u ratu. Zašto Boračka ne uradi tu reviziju ili bar ne insistira na tome – pita Dončić.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This