Pobjeda narodne volje u Crnoj Gori: Kakva je poruka regionu?

Pobjeda narodne volje u Crnoj Gori: Kakva je poruka regionu?

Poraz Mila Đukanovića mnogi smatraju i krajem epohe posljednjeg vladara Crne Gore koji je ovom malom, ali ponosnom zemljom, upravljao duže od tri decenije. Kakve će biti refleksije ovog događaja na Crnu Goru i region?

Trideset godina vlasti Mila Đukanovića obilježeno je autoritarnom vladavinom, kriminalom pod zaštitom države, švercom, korupcijom, progonom, pa čak i ubistvima neistomišljenika. Posljednjih pet godina građani Crne Gore izlazili su na proteste zbog njegove samovolje i prekrajanja izborne volje.

Na kraju je protiv njega ustala i Crkva, protiveći se Zakonu o slobodi vjeroispovijesti. Litije pod načelom „Ne damo svetinje“ bile su uvod u poraz Đukanovićevog DPS-a na parlamentarnim izborima 2020. godine.

U Crnoj Gori smatraju da poraz na predsjedničkim izborima znači i definitivni odlazak Đukanovića sa političke scene, bez obzira što on ni ne pomišlja da ode sa čela Demokratske partije socijalista, za koju tvrde da će biti potpuno poražena na narednim parlamentarnim izborima.

„Đukanovićev pad u Crnoj Gori je započeo 30. avgusta 2020. Godine, Ovo je samo refleksija toga. Pred nama su brojni izazovi, treba konfigurisati politički sistem, treba riješiti ozbiljnu institucionalnu krizu u Crnoj Gori, treba naći način da se ubrzaju pregovori sa EU i treba riješiti unutrašnja pitanja, poput pravosuđa.

U takvim okolnostima, nova vlada imaće veoma komplikovan posao. Nijedna tranzicija nije laka., nijedna promjena nije laka. Koliko god politička situacija u Crnoj Gori bila složena, mislim da nas očekuju bolji dani“, rekao je za BN televiziju Marko Vešović, novinar iz Podgorice.

Kakvu poruku najnovija pobjeda narodne volje u Crnoj Gori šalje svom okruženju i kakve su moguće refleksije?

„Mi možda vidimo na primjeru kako izgleda kada se vlast smijeni na izborima i da je moguće da se to desi, čak iako je neko imao sve poluge vlasti i bio smatran diktatorom koji ima vanjsku podršku. Ovo je kao neka pokazna vježba za Republiku Srpsku“, kaže banjalučki novinar Marko Šikuljak.

Političko jedinstvo većine parlamentarnih stranaka, bilo da su one građanske, crnogorske ili srpske provinijencije, dovelo je do pada Mila Đukanovića. Kakve pouke iz crnogorskog iskustva se mogu izvući za ovdašnje političke prilike?

„Definitivno će ti rezultati uticati na političku scenu i razvoj prilika u Bosni i Hercegovini, isto tako i na region, iz prostog razloga što vidimo da se region opredijelio i prije tih izbora i da su neki politički akteri imali umješane prste u izbore u Crnoj Gori, ali isto tako su imali i svoje favorite, smatra politikolog Tanja Topić.

Građani Republike Srpske, koji, vidljivo je, odavno priželjkuju promjene, nisu krili oduševljenje ishodom crnogorskih izbora.

Izbornim malverzacijama, pritiscima i kupovini glasova u Crnoj Gori, došao je kraj. Ujedinjeni oko svojih političkih predstavnika, Crnogorci su na izborima skinuli višedecenijski jaram neodgovorne i bahate vlasti.

Vrijedi li ugledati se na lekciju iz demokratije koju su zadali svima?

(BN)  Foto: EPA / BORIS PEJOVIĆ / RINGIER

CATEGORIES
Share This